Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologická výchova by se měla začlenit do všech předmětů

Ekologická výchova by se měla začlenit do všech předmětů

Ekologická výchova se na základních a středních školách začíná prolínat do všech předmětů. Učitelé ve výuce propojují environmentální problémy hlavně s ekonomickou a sociální sférou. Do pilotních projektů Klubu ekologické výchovy se zatím zapojilo 26 škol, své metody představily na dnešní tiskové konferenci.

Ekologická výchova se podle předsedkyně klubu Danuše Kvasničkové vyučuje už několik let. Klub vytvořil dva projekty, jeden zaměřený na základní a druhý na střední školy.

Učitelé na začátku prošli školením, aby získali odborné i metodické znalosti. Zapojené školy se snaží vybírat ekologická témata vycházející z jejich regionů. V karvinském gymnáziu se například studenti v dějepise učí o vysídlování vesnic kvůli těžbě uhlí, venkovská Základní škola v Kostelci u Holešova na Kroměřížsku zase často využívá blízký les.

Všechny příklady výuky, které školní koordinátoři s týmem pedagogů vymyslí, zařadí pilotní školy do plánů ekologické výchovy a budou je nabízet dalším školám. Projekty za více než 18 milionů korun jsou financované z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu.

 

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů