Pátek, 29. března 2024

Z místopředsedy předsedou

Z místopředsedy předsedou
Čech Miroslav Ouzký povede důležitý výbor Evropského parlamentu.

Prošel s potížemi, stejně jako před dvěma a půl lety, ale prošel. Europoslanec za ODS, lékař Miroslav Ouzký, jehož frakce Evropské lidové strany a Evropských demokratů (ELS-ED) nedosáhla na obhajobu místopředsednického křesla v Evropském parlamentu (viz Ekonom č. 3/2007), povede do léta 2009 jeden z nejdůležitějších výborů - pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). Rozhodly o tom volby ve čtvrtek 1. února.

Parlamentních výborů je v Evropském parlamentu (EP) dvacet. Jejich složení odráží politický poměr sil v plénu. Výbory zasedají jednou nebo dvakrát měsíčně v Bruselu a jejich jednání jsou veřejná. Projednávají se návrhy Evropské komise (EK) a Rady EU, členové vyhotovují z vlastního podnětu legislativní doporučení a zprávy.

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) má 68 členů. Řeší například znečištění ovzduší, půdy a vody, nakládání s odpadem či klimatické změny, zabývá se udržitelným rozvojem, léčivými a kosmetickými přípravky nebo řeší označování, hygienické normy a výrobu potravin.

PŘEDSEDNICKÉ A MÍSTOPŘEDSEDNICKÉ ŽIDLE ve výborech si rozdělují frakce EP podle d'Hondtova systému. "Počet řídících míst, která komu připadnou, se ví předem. Na některé příliš malé skupiny se nedostane nikdy," vysvětluje Ouzký.

Největší frakci ELS-ED bylo přiděleno předsednictví dvou význačných výborů, pro zahraniční věci a životní prostředí. "Na ty vznesli nárok Poláci a Češi," líčí Ouzký.

Někteří zelení poslanci v EP se při volbě pozastavili nad upozorněním (údajně českých zelených), že ekologickou politiku má řídit zástupce protiekologické ODS. Jiní zase zapochybovali o kvalifikací českého adepta. "Napětí rostlo, ale mne se nikdo na nic neptal. Šla fáma, že zelení a liberálové postaví protikandidáty. Při volbě se bulharská liberálka marně dožadovala tajné volby, další kandidát nebyl, a já prošel," říká Ouzký.

AUTOR: Igor Záruba
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů