Čtvrtek, 28. března 2024

Brusel chce trestat "ekozločiny"

Brusel chce trestat "ekozločiny"
Loni v srpnu vyložila loď nizozemské firmy Trafigura v Pobřeží slonoviny 500 tun odpadu. Toxické látky z něj zabily deset lidí a na 40 tisíc dalších museli ošetřit lékaři. Firma tvrdí nizozemským vyšetřovatelům, že za nic nemůže. A kdyby se něčeho podobného dopustila řecká nebo španělská firma, ani by se to nevyšetřovalo.
To by se mohlo za pár let změnit. Brusel totiž dnes navrhne, aby celá Evropská unie zavedla společnou definici trestných činů proti ochraně životního prostředí, za něž by hrozily jednotné tresty. Za ty nejvážnější, které by měly za následek smrt jako v případě Trafigury, by firmy dostávaly pokuty v milionech eur a viníci by šli na pět až deset let do vězení.
Evropská unie se shoduje, že by se zákony jednotlivých členských zemí na ochranu životního prostředí měly více harmonizovat. Krok evropské komise je ale velice kontroverzní. Brusel se totiž návrhem pouští na citlivou půdu národní suverenity v trestním právu.

Průlom u soudu
Návrh, který dnes představí eurokomisaři pro životní prostředí Stavros Dimas a pro spravedlnost Franco Frattini, vypočítává devět "ekologických zločinů". Sahají od porušování zákonné ochrany určitých druhů rostlin a zvířat, přes nelegální obchod s látkami poškozujícími ovzduší, až po vypouštění či skládku nebezpečného odpadu.
Navrhované postihy viníkům se pak pohybují od minimálně jednoho roku za méně nebezpečné porušení zákona po pět až deset let za úmyslné činy s následkem smrti nebo zranění. Firmy, které se jich dopustí, mají dostat pokutu 750 tisíc až 1,5 milionu eur, budou zodpovědné za likvidaci následků a jejich šéfové přijdou o místo.
Evropská komise hájí drastická opatření tvrzením, že zákony jednotlivých zemí unie se příliš liší a nestačí nárůstu podobných incidentů. Firmy se je také naučily využívat a například se zbavují odpadu v zemích s méně přísnou legislativou. "Tyto zločiny se často dějí v přeshraničním měřítku a mají také přeshraniční dopad," tvrdí se v návrhu směrnice.
Brusel se pokouší sladit zákony jednotlivých zemí v ochraně životního prostředí už osm let. Poslední návrh komise z roku 2001 ale členské státy odmítly a vsadily na vlastní legislativu. Komise je za to dala k Evropskému soudnímu dvoru, který v září potvrdil její pravomoci. Verdikt v podstatě umožnil Bruselu rozhodnout za členské země, co mají považovat za zločin a jaký za něj mají stanovit trest.

Právo členských zemí
Dnešním návrhem se komise pokusí podruhé proniknout do národních legislativních pravomocí. Již loni v květnu navrhla společné tresty za padělání peněz. Ekologové návrh komise na jednotné postihy za "ekozločiny" vítají, i když by Brusel podle nich měl jít ještě dál a seznam trestných činů rozšířit.
Návrh ovšem musí schválit Evropský parlament i členské státy, které se podobným krokům brání. Jde jim přitom především o princip. Podle nich Brusel nemá právo zasahovat do trestního práva členských zemí EU.
Před tím varuje i šéf europoslanců za ODS Jan Zahradil. "Vytvářel by se precedent průlomu do národního trestního práva. Je zapotřebí krajní opatrnosti," řekl včera Zahradil Hospodářským novinám .
Jiní europoslanci šli ještě dál. Například podle Nigela Farage, europoslance za Stranu nezávislosti Spojeného království, jako by návrh vypadl ze zákonů Sovětského svazu.
Naopak britští konzervativci, kteří jsou největšími spojenci české ODS na evropské půdě, se návrhu překvapivě nebrání.
"Unijní lídři by měli vytvořit jasný a sjednocený právní rámec, aby pachatelé ekologických zločinů mohli být potrestáni soudy ve všech 27 členských zemích," řekla konzervativní europoslankyně Caroline Jacksonová zpravodajskému serveru EurActiv.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů