Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ThreeSixty je nový koncept, který nabízí nejširší nabídku přírodních a organických čerstvých proutků, balených potravin a ekologických drogistických prostředků v Hong Kongu. Ty jsou od tradičních dodavatelů a pěstitelů. Každá část prodejny, která může být vyrobena z recyklovaného materiálu, také recyklovatelná je. Společnost se chová přesně podle svého sloganu, kterým chce každého inspirovat: "Změňte svět kousek po kousku".

Zajímá Vás, jak se dá postavit dům s minimální spotřebou energie? Chcete vědět, kudy ve stávajících domech uniká teplo a jaké jsou rozdíly mezi druhy oken? Chcete ušetřit? V tom případě si nenechte ujít přednášku Ing. Ludvíka Trnky z brněnské renomované ekoporadny Veronica. Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 8. března od 19 hodin v Centru ekologické výchovy Pálava, Náměstí 32, Mikulov.
Dozvíme se také, co je to nízkoenergetický a pasivní dům, jaká je optimální tloušťka tepelné izolace, jaké lze použít materiály. Užitečné je i vědět, kolik stojí větrání a čím topit s ohledem na klima a krajinu.
Tato přednáška je součástí jarního cyklu, tématicky zaměřeného na úspory energie v domácnosti, obnovitelné zdroje energie a ekologické stavitelství. Přednášky  byly podpořeny z Evropských sociálních fondů z Operačního programu rozvoje lidských zdrojů a jsou zdarma. Těšíme se na Vás.

Evropský parlament tento týden ve Štrasburku v prvním čtení schválil novelu směrnice o odpadech. Podle ní by se od roku 2012 už nemělo množství odpadů na hlavu zvyšovat a členské státy by měly stále více recyklovat.
Na Kypru končí každý rok na skládkách přes 650 kilogramů odpadů na každého občana. V Nizozemsku jen 17, a to především díky recyklaci. Předseda výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí Miroslav Ouzký proto vysvětluje: "Chceme produkovat co nejméně odpadů, když už produkovat budeme, tak chceme co nejvíce recyklovat, když nebudeme schopni recyklovat, tak chceme odpady energeticky nebo jinak využívat a dále zpracovávat. Pouze ve výjimečných případech je budeme skladovat pro další generace."
Do roku 2012 by se tak mělo množství odpadu v Unii ustálit a do roku 2020 výrazně poklesnout. Podle Miroslava Ouzkého schválený návrh neznamená, že by se vyvážely odpady například z Německa do České republiky. "Žádný bod dnes projednaný nebo schválený neopravňuje někoho k těmto obavám. Není k tomu žádný důvod," potvrdil Českému rozhlasu Ouzký.
Návrh byl přijat výraznou většinou 662 europoslanců, přičemž 17 bylo proti a 3 se hlasování zdrželi. Nečekají se proto problémy s dodatečným schvalováním.

Výstavy o ekologii
Ekocentrum Šípek pořádá v Městské galerii dvě expozice určené pro školy i širokou veřejnost. První, nazvaná Nakupuj s rozmyslem aneb Průvodce ekologického spotřebitele, ukazuje, že být šetrný k životnímu prostředí znamená být šetrný také k sobě. Druhá výstava Čus vydrus! netradičně a zábavně seznamuje s životem ohrožené vydry říční. Zajít sem můžete do 28. února od pondělí do pátku 9 - 11 a 13 - 16 hod.
Horní 155, tel.: 380 766 314

Tisíce nemocných a zamoření poměrně velké oblasti v okolí města Abidžan měl na svědomí toxický odpad, který v tomto regionu Pobřeží slonoviny uložila nizozemská společnost Trafigura. Ta musí nyní zaplatit 198 milionů dolarů (více než čtyři miliardy korun) místní vládě, která finance použije hlavně na uhrazení nákladů spojených s odklizením nebezpečného odpadu a léčbu nemocných. Část financí půjde také jako odškodnění rodinám zemřelých.
V dohodě, kterou zástupci společnosti podepsali v úterý večer s představiteli vlády v prezidentském paláci, se firma výslovně zříká odpovědnosti za uložení odpadu. Ani vyplacení této vysoké částky nemá být vnímáno jako přiznání jakékoli odpovědnosti.

Evropská komise předložila návrh směrnice, který zavazuje členské státy, aby považovaly vážné přestupky ohrožující životní prostředí za kriminální činy a aby je takto sankcionovaly. Stanovuje také minimální sankce za environmentální kriminální činy. Za ně budou považovány např. ilegální vypouštění nebezpečných látek do ovzduší, vody nebo půdy, ilegální nakládání s odpady, ilegální obchodování zvířaty, která patří k ohroženým druhům a podobně.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů