Úterý, 23. dubna 2024

Ho Duc Viet: Oblast životního prostředí. Na to máte kvalitní technologie

Ho Duc Viet: Oblast životního prostředí. Na to máte kvalitní technologie
Studoval na Karlově univerzitě v Praze obor matematika a fyzika, dokončil zde doktorandskou práci a strávil tu celých devět let. Rád na tu dobu vzpomíná. "Když jsme poprvé přijeli na studentskou kolej, vrátná si nás pozvala domů a tam nám věnovala veškeré kuchyňské potřeby. Profesoři nám byli nesmírně nakloněni a Československo nás podporovalo v právě probíhající válce. Na to se nezapomíná," říká Ho Duc Viet. Ve Vietnamu je vlivným politikem, je členem politbyra ÚV KS Vietnamu, členem Stálého výboru Národního shromáždění a předsedou parlamentního Výboru pro vědu, techniku a životní prostředí. A právě zkušenosti s ochranou životního prostředí přijel počátkem února načerpat do Prahy.

Exportér: Jaké poznatky si odvážíte z jednání v parlamentu a na ministerstvu životního prostředí? Jsou české zkušenosti a technologie využitelné pro Vietnam?
Jednání byla intenzivní, přijal nás předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda Senátu. Hovořili jsme s představiteli několika parlamentních výborů a se zástupci ministerstva životního prostředí. Byli jsem seznámeni se způsobem, jakým ČR financuje ochranu životního prostředí, a s technologiemi a firmami, které na vašem trhu působí například v oblasti biopaliv, ve větrné a sluneční energii, jako je ČKD Nové Energo, nebo se na něm chtějí prosadit s výstavbou tepelných elektráren, jako je Škoda. Naše záměry navázat intenzivnější vztahy byly naplněny.

Exportér: Mají tedy české firmy šanci uplatnit se ve Vietnamu v oblasti životního prostředí, kde již panuje ostrá konkurence?
Konkurence je skutečně obrovská. Česko v ní ale může obstát. A to jak v oblasti životního prostředí například s čističkami odpadních vod, tak i v dalších oborech, jako jsou dopravní prostředky, pivovarnictví či sklářství. Co se týká životního prostředí, v tom má Česko technologie na dostatečné úrovni a také bohaté zkušenosti. Navíc po vstupu do EU dostala vaše republika prostředky z rozpočtu unie, takže tento obor mohla dále rozvíjet. Některé české firmy už ve Vietnamu jsou a jsou konkurenceschopné na technické i cenové úrovni. Výhodou vašich firem může být i to, že ve Vietnamu žije řada občanů, kteří znají bývalé Československo. Mnozí jsou úspěšní.

Exportér: Jaké jsou nejpalčivější problémy životního prostředí, které vláda musí řešit?
V takové zemi jako je Vietnam, kde se ekonomika bouřlivě rozvíjí, je životní prostředí ožehavou otázkou. Existují však dvě oblasti, jimž se musíme věnovat prioritně. Jedná se o zajištění pitné vody pro všechno obyvatelstvo, jehož počet neustále roste. Za druhé to je uskladnění a likvidace komunálních odpadů, zejména ve městech. Problémem jsou i průmyslové odpady či odpady z nemocnic.

Exportér: Jak podporujete ochranu životního prostředí, a tedy i firmy, které v této oblasti působí?
Byl přijat zákon o ochraně životního prostředí a zákon o strategii udržitelného rozvoje ekonomiky, to je základ ochrany životního prostředí, která je zapracovávána do každého ročního i pětiletého plánu. Každý rok vláda vyčleňuje finanční prostředky na ekologii, představující jedno procento celkového centrálního státního rozpočtu. K ochraně finančně přispívají i místní vlády, podniky či organizace.

Exportér: Jaké další aktivity na podporu vzájemných vztahů a byznysu plánujete?
Do Vietnamu se chystá delegace vašeho parlamentního rozpočtového výboru. Návštěvy zástupců vašeho parlamentu jsou u nás poměrně časté, přijíždějí nejméně jednou ročně. Vloni zavítal do Vietnamu vedle českého prezidenta i předseda Poslanecké sněmovny.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů