Úterý, 23. dubna 2024

Trend, který by měl znát každý současný architekt

Trend, který by měl znát každý současný architekt
Vítěz soutěže, Tomáš Hlavsa, jehož projekt nejvíce zaujal odbornou porotu vyváženým řešením, odpověděl na několik otázek.

Proč jste se přihlásil do soutěže Rockhouse?

Zrovna jsem zpracovával projekt, který vyhovoval podmínkám soutěže a navíc složení poroty a také odměna ukazovaly na seriózní soutěž.

Jak jste se o soutěži dozvěděl?

Na školních webových stránkách.

Byl jste svým úspěchem překvapen?

I když jsem měl jisté ambice, musím přiznat, že ano.

Jaký vidíte vztah mezi ekologií a výstavbou?

Vztah je to velmi zásadní, vždyť většinu vyrobené energie na zemi spotřebují právě budovy. Je důležité si uvědomit, že energie, kterou spotřebuje dům během své existence, se neskládá pouze z energie potřebné na vytápění, na ohřev TUV či provoz spotřebičů. Je nutné brát v úvahu i energie uložené v materiálech použitých na stavbu domu, energii potřebnou na údržbu či provoz, popř. energii vynaloženou na demolici.

Specializujete se na nízkoenergetickou výstavbu? Pokud ano, tak z jakých důvodů?

Neřekl bych, že se na ni specializuji, spíše se jí zabývám. Je to trend, který by měl každý současný architekt znát. Snaha EU snížit emise CO2 v ovzduší a vůbec snížit spotřebu energie jako takové je zřejmá a den, kdy bude nízkoenergetická výstavba podporována nejen morálně, ale i finančně ve všech státech pětadvacítky, není podle mého soudu daleko. Problémem však zůstává, že drtivá většina nízkoenergetické výstavby se omezuje jen na rodinné či bytové domy. Pouze v zemích, kde jsou s touto problematikou o něco dále (Německo, Rakousko, Švýcarsko atd.) se škála rozrůstá např. o administrativní budovy či některé veřejné stavby. Myslím si, že v tomto ohledu je důležité zabývat se i ostatními druhy architektury - sportovními stavbami, divadly, kiny, hotely, obchodními domy, výrobními halami, sklady atd.

Jaká je vaše zkušenost z praxe? Zajímají se klienti sami o možnosti nízkoenergetických domů, jsou s problematikou obeznámeni?

Úvodem musím říct, že mé zkušenosti z praxe nejsou zas tak velké. Ale asi za mnou ještě nepřišel ani jeden klient s myšlenkou výstavby nízkoenergetického domu. Investoři o této možnosti nic neví a nebo jsou ovlivněni kusými, mnohdy zavádějícími informacemi, které často vyzní v daném kontextu v neprospěch nízkoenergetické stavby. Někteří zákazníci si nízkoenergetický dům představují jako nějakou nevyzkoušenou experimentální záležitost, nad kterou stále visí spousta otazníků. Ale mám i pozitivní zkušenost - po podrobnější debatě se většina klientů nechá přesvědčit a dá si od nás poradit.

Už našel vítězný projekt svého investora? Kde bude váš dům jednou k vidění?

Investora má již od počátku, ale problém je, že ten momentálně nemá finanční prostředky. Avšak horizont tří let na realizaci se zdá být reálný. Parcela se nachází v obci Krasová s krajinou Moravského krasu na horizontu.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů