Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Státní podnik Lesy České republiky už zná svůj nový vrcholový management. Generální ředitel Jiří Holický, který byl vedením podniku pověřen minulý týden po rezignaci předchozího vedení, dnes oznámil nová jména. Ekonomickou ředitelkou Holický jmenoval Miluši Kadeřávkovou, výrobně technickým ředitelem Vladimíra Dolejského, post obchodního ředitele bude zastávat Bohumil Kos a ředitelem pro strategii a marketing se stal Vladimír Řihák.
Na pozici řádného generálního ředitele LČR vypíše ministerstvo zemědělství veřejné výběrové řízení.

Zhruba dvacítka rakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín včera na hodinu zablokovala silnici na rakouské straně hraničního přechodu Wullowitz/ Dolní Dvořiště. Ministerstvo zahraničí vyjádřilo zklamání nad tím, že Rakousko nezabezpečilo průjezdnost hraničního přechodu, jak se zavázalo ve smlouvách. Blokádu považuje za nekonstruktivní. Aktivisté přitom plánují další protesty; úřadům už prý nahlásili další dvě blokády na příští středu.

Sedm obchodních řetězců, které působí v Česku, předkládá podle zjištění Ekologického právního servisu uchazečům o zaměstnání osobní dotazníky s otázkami diskriminačního charakteru. Ptát se například na rodinný stav, počet dětí, těhotenství či národnost zákony zaměstnavatelům po hrozbou milionové pokuty zakazují. Právní servis proto požádal úřady práce, aby dotazníky sedmi obchodních řetězců prověřily.
Dotazníky se "závadnými" otázkami měly podle Jany Koukalové z Ekologického právního servisu sítě prodejen Lidl, Interspar, Penny Market, Plus Discount, Billa, Baumax a Tesco.
Například diskontní prodejny Lidl podle Koukalové kromě uvedení rodinného stavu, počtu a věku dětí po uchazečích o zaměstnání v dotaznících požadují rovněž údaj o národnosti, což ale zákon o zaměstnanosti výslovně zakazuje. Společnost Lidl ale tvrdí, že používá personální dotazník, který byl sestaven podle vzoru EU a je v souladu s antidiskriminačními zákony.
"Komentář Ekologického právního servisu se vztahuje zřejmě ke starému formuláři, který již naše společnost nepoužívá," reagovala mluvčí společnosti Lidl ČR Monika Šrámková. S neziskovou organizací nesouhlasí ani ostatní zmíněné řetězce.

Bývalý švédsky premiér Göran Persson sa vo štvrtok stal laureátom Sofiinej ceny za rok 2007. Cenu mu udelili za jeho politiku, vďaka ktorej sa zo škandinávskeho štátu stal líder v oblasti ochrany životného prostredia. Porota odmenila Perssona cenou v hodnote 100 tisíc amerických dolárov za jeho úsilie o znižovanie emisií skleníkových plynov, za podporu alternatívnych palív, rozširovanie železničných tratí a rozmach hromadnej dopravy a šírenie povedomia o globálnom otepľovaní. Sociálny demokrat Persson, ktorý strávil vo funkcii premiéra jedno desaťročie, na tlačovej konferencii v Oslo povedal: "Vo Švédsku sme toho neurobili dosť. Je to príliš málo. Taktiež sme prineskoro reagovali, ale ešte nie je úplne neskoro."
Cenu začali udeľovať v roku 1997 nórsky autor Jostein Gaarder a jeho manželka Siri Dannevigová. Cena je pomenovaná podľa medzinárodného bestselleru Sofiin svet. Perssonovi cenu oficiálne udelia na ceremónii 6. júna.

Blíží se čínský Nový rok a opět se objevuje tendence přílišného nadužívání obalů. Úředník čínského státního výboru pro rozvoj a reformu včera řekl, že přílišné balení dárků způsobuje velký zdroj odpadu, a čínská vláda podporuje tzv. zelenou spotřebu.
Tento úředník sdělil, že podle mezinárodního pravidla náklady na obal by neměl přesáhnout 15 procent ceny výrobku, ale nyní náklady na balení některých výrobků už přesáhly 30 procent.
Dále doplnil, že Čína ročně produkuje 200 milionů tun biologického odpadu. Mezi tím 20 procent připadá na obalový materiál.

PRAHA – Nejenom kácení, ale také další zásahy dřevařů se podle vědců podepsaly na katastrofálních následích nedávného orkánu v Národním parku Šumava. Podle Jakuba Hrušky z České geologické služby jsou škody důsledkem dlouhodobé špatné kondice horských lesů v Česku.
Ekologové požadují, aby padlé dřevo na území národního parku bylo ponecháno na místě. Souhlasíte s tím?
Jednoznačně. V těch zónách parku, které jsou nejvíce chráněné nebo které budou do této kategorie zařazeny, je bezpodmínečně nutné nechat mrtvé dříví ležet.
Laikům takový návrh asi bude znít podivně...
Z hlediska vývoje ekosystému je to klíčové. Především právě pro horské lesy. Rozkládající se dřevo tvoří substrát pro různé živočichy a pro semenáčky stromů. Kmeny stromů jsou obrovskou zásobárnou živin, horský ekosystém si je neumí pořídit jinak, než že stromy spadnou zpátky a rozloží se. To je u horských lesů velmi důležité, a podceňování tohoto faktu vedlo mimo jiné k tomu, že horské lesy u nás dnes vypadají tak špatně. Protože ony jsou strašně podvyživené.
Je to důsledek těžby?
Ano, jsou podvyživené proto, že se tam tři sta let pouze těží a přirozený cyklus je přetržený. Čím jste ve vyšších nadmořských výškách a čím jste na geologicky chudším podloží. Proto tam význam dřeva ponechaného k zetlení narůstá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů