Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nejvyšší soud v Londýně dal včera za pravdu mezinárodní organizaci Greenpeace, že britská vláda nepostupovala správně při plánování jaderných elektráren v zemi. Podle agentury AP toto soudní rozhodnutí může vést i k zastavení výstavby nových britských jaderných elektráren.
V Británii je v současnosti celkem 23 jaderných elektráren, které pokrývají přibližně 20 procent spotřeby elektřiny v zemi. Vzhledem ke svému stáří by měly všechny ukončit provoz do roku 2023.

HUDCOV-VÝŠINA - Až milionová pokuta podle České inspekce životního prostředí hrozí provozovateli sběrny a výkupny pro recyklaci plastů v Hudcově-Výšině na Teplicku.
V areálu se totiž podle zjištění inspektorek nachází také špatně uskladněný nebezpečný odpad. "Majitel se bude zodpovídat, zda neporušuje zákon o odpadech," řekla Šípu inspektorka Sylva Kazíková.
Podle majitele výkupny, který je v současnosti v rekonvalescenci po operaci, přišla kontrola po konkrétním udání.

HOSTĚTÍN - Regionální soutěž nazvanou Zlínská CO2 liga vyhlašuje pro studenty středních škol a žáky druhého stupně základních škol ekologické Centrum Veronica Hostětín.
Soutěž je podle organizátorů zaměřena na aktuální problematiku globální změny klimatu v souvislosti s využitím energie.

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci, která se zabývá možnými dopady a regulací nových technologií pro zachycení a skladování uhlíku. Tyto technologie mají velký potenciál významně snížit průmyslové emise skleníkových plynů. Technologie jsou založené na zachycení CO2 a uhlíku v rámci průmyslového procesu a jejich následném skladování v podzemních slojích, např. bývalých nalezištích ropy nebo plynu. Dle nedávné zprávy klimatického panelu OSN by tyto technologie mohly odstranit 80-90 % emisí CO2 jež mají svůj původ v elektrárnách. Podpora těchto technologií je obsažena i v energetickém balíčku Komise z letošního ledna. Cílem konzultace je zmapovat všechny rizikové aspekty těchto nových technologií a jejich možné dopady na životní prostředí (zachycení, přeprava, skladování). Uzávěrka veřejné konzultace je 31. března 2007.

Komisař pro oblast životního prostředí Stavros Dimas vyzval mezinárodní společenství k urychlenému zahájení jednání o komplexní celosvětové dohodě o změně klimatu, která by nahradila Kjótský protokol po uplynutí platnosti jeho cílů v roce 2012. Na 16. února 2007 připadá druhé výročí vstupu Kjótské dohody v platnost. Své návrhy na cíle mezinárodní ochrany klimatu Komise již uvedla v rámci svého energetického balíčku, který byl zveřejněn v lednu. Základem je snížení emisí do roku 2020 o 30 % ve srovnání s rokem 1990. Dimas bude jednat o možném postupu s americkými zástupci během své návštěvy ve Washingtonu.

Evropská komise vypsala veřejnou konzultaci k možnostem, nástrojům a strategii EU v boji proti ilegální těžbě dřeva. Tento problém je akutní především v rozvojových zemích – Indonésie, Brazílie, … Konzultace je otevřená do 5. března 2007

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů