Pátek, 29. března 2024

Naše střecha plná větrných turbin

Naše střecha plná větrných turbin
Herald Tribune
Drazí a milí sousedé! Ačkoliv mne velmi bolí, že musím plýtvat papírem, předkládám Vám návrhy, o nichž jsme minulý týden diskutovali na výroční valné hromadě. Omlouvám se, že jsem tam hovořila tak obsáhle; prostě mě jen neuvěřitelně nadchla představa, že bychom v celém našem družstevním domě mohli snížit uhlíkovou stopu.

Snížit uhlíkové stopy
Jak už víte, Bob a já jsme zrušili každoroční povánoční cesty na Anguillu a do Taosu, abychom snížili své osobní uhlíkové stopy. Takže tady budu až do jarních prázdnin a mohu začít zavádět do praxe všechny ty změny, abychom mohli my všichni přispět k záchraně naší nádherné planety.
1. Je bezpodmínečně nutné, abychom začali okamžitě sbírat dešťovou vodu.
Podle ustanovení nájemní smlouvy nejsou družstevníci s terasami faktickými vlastníky těchto venkovních ploch, takže získat je zpátky by neměl být problém.
A pokud jde o naši malou terasu u knihovny, objednala jsem tam cisternu vyrobenou z vysokohustotního polyetylenu bez UV inhibitorů. Říkám si: ohřejeme tu dešťovou vodu slunečním zářením a dál se uvidí. Pan Ramirez říká, že sběrné potrubí nám může instalovat firma jeho bratra.
2. Mluvila jsem se zástupci Time Warner, jestli by se jejich koaxiální a optický kabel nedal natáhnout přes dvůr a využít k sušení prádla. Nemusím snad ani říkat, kolik energie se tím ušetří.
Podle názoru operátora, se kterým jsem mluvila (María musela několik hodin čekat na spojení, ale když jsem jí teď zakázala prát denně ručníky, tak má stejně spoustu času), by to na základní signál kabelovky nemělo mít vliv, ale s vysokým rozlišením už si nebyl tak jistý.
3. Na naši zahálející střechu lze umístit až 38 větrných turbín.
Na rozdíl od sluneční energie totiž vítr v noci nezhasne. Každá turbína dokáže vyrobit 200 wattů energie. Při dobré bouřce můžeme v herně svítit celý rok!
4. Okamžitě musíme zarazit dovoz květin!!! Květiny pocházejí z Jižní Ameriky a energie potřebná k jejich letecké přepravě do USA, kamionové přepravě do skladů a dovozu do našeho vestibulu zanechává obrovskou a ošklivou uhlíkovou stopu.
Náhradou za ně existuje na trhu několik krásných květináčů na léčivé byliny se substrátem vhodným pro chov dešťovek. Doporučuji styl "Mission", který navozuje dojem umělecké řemeslnosti. Chovné jednotky jsou izolované, aby chránily dešťovky před hmyzem a před psy! Spodní kompostovací sekce uvnitř květináče zajišťuje stabilní vysokou teplotu, kterou dešťovky milují. A spokojené dešťovky jsou zárukou krásných léčivých bylin.
Pro začátek můžeme zakoupit tři květináče a umístit je na místa, kde jsme předtím měli květiny.
A bude-li poptávka po bylinách vysoká, lze další dešťovkovače přidat do vestibulu a do sklepa. S kompostem si pochopitelně hlavu nelámu. Mimochodem, byliny se musí zalévat. Nebyla náhodou před chvílí řeč o dešťové vodě?
5. Žárovky. Tady neznám bratra. Všechny žárovky ve všech našich bytech, na chodbách, ve vestibulu i ve sklepě by se měly okamžitě vyměnit za úsporné a ekologicky šetrné typy. María a já všem družstevníkům na vyžádání žárovky vyměníme.

K rotopedům generátor
6. Dále je třeba okamžitě připojit generátory ke všem rotopedům, veslařským trenažerům a běžicím pásům ve sklepní tělocvičně. Při současné obsazenosti bychom jimi mohli pohánět několik menších spotřebičů. Pan Ramirez říká, že generátory nám může instalovat firma jeho bratrance.
7. Myslím si, že bychom měli v našem novém, ekologicky šetrném vestibulu jednou týdně pořádat společné večeře. Jistě, cílem je snížit energetické náklady potřebné k individuální přípravě jídel. Ale také se podělit a vyměnit si nové a vzrušující nápady, jak naši budovu ještě více "zezelenit".
8. Měli bychom penalizovat řidiče, kteří nechávají před domem naprázdno běžet svoje sportovně-užitkové vozy. Vlastně by možná stálo za to vytvořit si v domě jednoduchý systém hodnocení uhlíkové stopy družstevníků a odměňování nejlepších. Vítězi by třeba mohla být odpuštěna měsíční platba za údržbu. Nebo by mohl dostat plaketu.Každopádně pokládám za plýtvání, když řidiči čekají před domem se zapnutým motorem.
Pro všechny z nás, kterým záleží na životním prostředí, je to vzrušující doba. Představte si, že pěstujeme jídlo z vlastního odpadu, že naše trenažery pohánějí výtahy. Podle Boba nebyly tyhle věci žádný problém, dokud nezačaly zaostalé státy zakoušet hospodářský růst.
Já si myslím, že nemusíme jen snižovat svou uhlíkovou stopu, ale taky se u toho bavit! A být dobrým příkladem pro společnost.
Máte-li někdo nějaké otázky, jsem v Bedfordu na mobilu.
Jedna z našich klisen bude mít hříbě! S láskou Kate.

Rick Moranis je publicista
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů