Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dovolujeme si Vás upozornit, že místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík bude dnes hostem pořadu 20 minut Martina veselovského na stanici Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál. Pořad začíná v 17:32, repríza ve 21:30.
Mgr. Jakub Kašpar
ředitel odboru vnějších vztahů MŽP

DHL pomohla díky své nové službě DHL GOGREEN Světovému ekonomickému fóru ve švýcarském Davosu snížit hodnoty oxidu uhličitého v ovzduší. Tato služba s přidanou hodnotou kompenzuje emise CO2 způsobené dopravou, a to projekty zaměřenými na snížení těchto emisí - od využití alternativních dopravních prostředků až po pohonné hmoty z obnovitelných zdrojů. Byla v DHL zavedena jako reakce na současný problém klimatických změn, který se stal klíčovým tématem prestižního setkání v Davosu. V jeho průběhu se sešli přední světoví vůdci, aby se zabývali zejména globálními, regionálními i ekonomickými problémy. Účastníci fóra měli možnost pomocí služby GOGREEN odesílat svoje zásilky, aniž by zvyšovali emise CO2. Kromě toho měla švýcarská DHL Express pro obsluhu zasedání k dispozici dvě vozidla poháněná bioplynem.

600 nových autobusů nakoupí během pěti let seskupení, v němž má majoritní podíl jihlavský Icom transport. Budou vybaveny moderními ekologickými motory. O investici za 3,5 mld. Kč se ucházejí dva prodejci, kteří nabízejí značky Mercedes Benz a Karosa. Icom nakupuje autobusy pro regionální dopravu, kterou dotuje kraj; stát přispívá na nákup vozů.

Více než 9 milionů eur získají v příštích pěti letech NNO ČR z Finančních mechanismů Norska a EHP prostřednictvím tzv. Blokového grantu - Fondu pro NNO. Zprostředkujícím subjektem je NROS. "Jde o podporu oblastí, které přes zájem neziskovek programy nepokrývají," uvedl Peter N. Raeder, velvyslanec Norska v ČR. V 1. výzvě s uzávěrkou 5. března jde o ochranu lidských práv a multikulturního prostředí, podporu dětí a mládeže se specifickými problémy a ekologii.

Nejdek - Akciová společnost Nejdecká česárna vlny chce ještě letos stavět novou čistírnu pracích vod. Výkonnější technologie umožní lepší vyčištění odpadních vod, které firma vypouští, vyčištěná voda bude používána zpět pro praní. Záměr česárny nyní posuzuje Krajský úřad Karlovarského kraje z hlediska vlivu stavby na životní prostředí.

Motorový olej QUARTZ INEO ECS je olej nové generace vyvinutý “Low SAP” technologií. Moderní formulace garantuje podporu úspory paliva a optimalizuje účinnost a prodlužuje životnost zařízení snižujících emise (částicové filtry, EGR). Jde o moderní motorový olej s nízkým obsahem chemických komponent (síra, fosfor, s.popel) pro dieselové a benzínové motory.

Ve dnech 14.-18. února 2007 proběhl v Praze na Výstavišti další ročník mezinárodního veletrhu turistického ruchu. Svůj stánek zde měla i Agentura pro ekologicky šetrné výrobk (resp. CENIA), která společně s Ministerstvem životního prostředí, seznamovala návštěvníky z řad odborníků i veřejnosti s ekoznačkami ČR i EU. Velký zájem o nabízené materiály i podrobné informace dokládá, že zájem turistů o ubytování v kvalitním zařízení i snaha majitelů hotelů a penzionů, využít tohoto marketingového nástoje jen roste. Na veletrhu byly rozdány stovky informačních materiálů o oceněných firmách i o programech ekoznačení či používání ekologicky šetrných výrobků v domácnosti. Další podobnou možnost budou mít návštěvníci veletrhu BioStyl, kde se 16. března od 13:00 uskuteční přednáška o ekoznačení výrobků a služeb.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zatím vytěžil asi tři procenta větrné kalamity po orkánu Kyrill z poloviny ledna. Těžba se týká nejvíce postižených oblastí, kde platil nouzový stav. Lesnické firmy ve státních lesích těží dva týdny a celkem by měly v oblastech nouzového stavu vytěžit asi 3,3 milionu metrů krychlových dřeva. Řekl to mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů