Pátek, 29. března 2024

Jak postavit pasivní dům? - Nové poradenské centrum v Českých Budějovicích

Jak postavit pasivní dům? -  Nové poradenské centrum v Českých Budějovicích
Začátkem února 2007 bylo zřízeno a otevřeno  nové poradenské centrum v Českých Budějovicích v sídle občanského sdružení ECČB na náměstí Př.Otakara II. 87/25 v Č. Budějovicích. 
Občanské sdružení Energy Centre České Budějovice (ECČB) se stalo partnerem projektu „Síť center pasivního domu“ financovaného z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Do projektu, který je koordinován Centrem pasivního domu v Brně (www.pasivnidomy.cz), je celkem zapojeno 13 partnerů z celé republiky. V rámci projektu vznikla v některých regionech ČR informační a poradenská centra zaměřená na poradenství v oblasti výstavby pasivních domů. Jedno z těchto center funguje od února také v Jihočeském kraji v ECČB.
Zájemci o tématiku pasivních domů z řad laické i odborné veřejnosti se od 1.2.2007 mohou se svými dotazy zdarma obracet na ECČB. Mohou navštívit poradce ECČB osobně (je třeba se telefonicky objednat předem na čísle 387 312 580), nebo své dotazy zaslat elektronicky na adresu eccb@eccb.cz, či využít telefonické poradenské linky 387 312 580. Konzultační hodiny jsou každé úterý od 10:00 – 12:00 hod a každý čtvrtek od 10:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00 hod.
Za pasivní dům je považován dům, jehož měrná spotřeba tepla na vytápění a chlazení je nižší než 15 kWh/m²/rok vytápěné plochy. Abychom dosáhli tak malé spotřeby tepla, musí být pasivní dům velmi dobře tepelně izolován a jeho obvodové konstrukce by měly být řešeny tak, aby byly minimalizovány tepelné mosty a byla zaručena jejich vzduchotěsnost. Požadovaná hygienická výměna vzduchu je zpravidla řešena větráním se zpětným získáváním tepla. Dále je využíváno teplo produkované obyvateli domu a elektrospotřebiči a také teplo ze slunečního záření. Díky minimální spotřebě tepla na vytápění pasivního domu jsou také velmi nízké provozní náklady.
Dalšími plánovanými aktivitami, které budou během letošního roku realizovány v rámci projektu jsou semináře o pasivních domech a další tématicky zaměřené akce, o kterých bude Energy Centre České Budějovice průběžně informovat veřejnost na svých webových stránkách www.eccb.cz a na webových stránkách projektu www.sit.pasivnidomy.cz.
V případě Vašeho zájmu proto neváhejte kontaktovat ECČB!
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů