Pátek, 19. dubna 2024

Vysočina nabízí na ekologické projekty 1,3 milionu Kč

Vysočina nabízí na ekologické projekty 1,3 milionu Kč

Jihlava - Kraj Vysočina nabízí v grantovém programu Životní prostředí 1,3 miliony korun. Peníze mají přispět především na projektovou přípravu žádostí o evropské peníze. V uplynulých čtyřech ročnících kraj ekologickou výchovu a vzdělávání dotoval z Fondu Vysočiny celkem sedmi miliony korun, řekl dnes novinářům po jednání krajské rady hejtmanův náměstek Pavel Hájek.

Letos radní nabízejí nejméně peněz, ačkoliv náměstek zdůraznil, že jde o oblíbený program s tradičním převisem žádostí. V prvním ročníku nabídli miliony dva. O peníze v grantu se za čtyři roky ucházelo 114 žadatelů, uspěly tři čtvrtiny z nich. Na své projekty potřebovali 14 milionů, od kraje dostali 6,7 milionu korun. Na úspěšných projektech se sami podíleli 7,4 miliony korun.

Ve dvou kategoriích je minimální výše příspěvku na jeden projekt 30 000, respektive 5000 korun. Příjemce se na nákladech musí podílet 20, respektive 30 procenty. Uzávěrka bude 31. května. Grant ještě musí schválit zastupitelé.

Peníze mohou žadatelé kromě přípravy evropských projektů použít také na pořádání exkurzí, seminářů, či přednášek pro veřejnost nebo na tvorbu tištěných materiálů, video-a audiopořadů či internetových aplikací s informacemi o stavu životního prostředí. Formulář žádosti bude umístěn na internetové adrese www.fondvysociny.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů