Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologie a ekonomie nemusí být nutně v rozporu

Ekologie a ekonomie nemusí být nutně v rozporu
Říká v rozhovoru pro naše stránky krajská manažerka SZ Radka Hotovcová.
Pracuješ pro Stranu zelených. Co to obnáší?

Dělám krajskou manažerku. Jedná se především o servis krajské radě a základním organizacím v kraji. Starám se o administrativu, pořádám schůze rady a krajské konference, podílím se na přípravě volebních kampaní. V těchto dnech pomalu začínáme s kampaní pro našeho kandidáta do Senátu na Chomutovsku, Josefa Märce. Chceme ji pojmout trochu netradičně, abychom se odlišili od ostatních partají. Všechno je zatím ve fázi příprav, nechte se překvapit.

Na této práci je skvělé, že můžu spolupracovat se zajímavými sympatickými lidmi, navíc v oboru, který studuju.

Studuješ ekonomiku a management, shoduje se to určitě se zelenými prioritami?

V ČR existují ekonomové, kteří nevěří na změny klimatu a environmentalisty hází do jednoho pytle s teroristy. Vytváří pak dojem, že ekonomika a ekologie musí jít nutně proti sobě. To ale vůbec není pravda. Já teď dopisuju diplomku na téma ekologické daňové reformy. Jedná se o ekonomický nástroj, který přitom splňuje environmentální cíle. Může sloužit jako důkaz, že současné směry v ekonomii s ochranou ŽP počítají.

Ekologickou daňovou reformu mají zelení v programu. Můžeš blíže popsat, o co jde?

Zelení ji nejenže mají ve svém programu, zelení ji také prosadili do vládního prohlášení. S jejím zavedením se počítá už od příštího roku. EDR představuje přesun ze zdanění lidské práce směrem ke zdanění výrobků a služeb, jejichž výroba a /nebo spotřeba má negativní dopad na životní prostředí a lidské zdraví.

Obsahuje dva základní kroky. Jednak zavedení ekologických daní na produkty zatěžující životní prostředí, cílem je tzv. internalizace externalit – škodlivé vlivy se zahrnou do ceny výrobku/služby. Zároveň se ale sníží příspěvky na sociální zabezpečení, které odvádí jak zaměstnavatel za zaměstnance, tak samotný zaměstnanec. V konečném součtu by měla být daňová zátěž stejná jako před zavedením reformy. V Německu po zavedení EDR vzrostly daně na energie o 55%, avšak celkové daňové zatížení se naopak mírně snížilo. EDR nepomáhá pouze životnímu prostředí, ale ekonomice samotné. Chce omezovat energetickou náročnost ekonomiky, kde ČR silně pokulhává za ostatními státy Evropy a povzbudit zaměstnanost snížením vedlejších nákladů práce.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů