Úterý, 19. března 2024

Bursík nechce ani průlom limitů, ani jádro

Bursík nechce ani průlom limitů, ani jádro

PRAHA - Vláda na svém včerejším zasedání schválila návrh novely zákona o ochraně ovzduší, podle níž budou od roku 2008 výrobci benzinových i naftových paliv přimíchávat biopaliva. Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) přiznal, že šlo o složitý kompromis, ale nakonec vláda našla variantu, na níž se shodla s tím, že ještě bude třeba dořešit, jak budou výrobci kontrolováni, zda biopaliva přimíchávají.

Novela zákona nakonec umožňuje do benzinu a nafty přimíchávat jak etanol, tak metylester z řepkového oleje. To je posun oproti snahám minulé vlády, která chtěla střídavě podporovat buď etanol nebo metylester. Podle Bursíka výrobce, který předepsané procento (v první fázi 2,5 %) do paliva nepřidá, zaplatí poplatek 75 korun za litr takového paliva, což je trojnásobek ceny biopaliva. Tím by podle Bursíka měli být výrobci dostatečně motivováni a nebude potřeba represí a zákazů.

Zároveň Bursík reagoval na názor ministra Martina Římana (ODS), podle něhož by měly být prolomeny limity těžby uhlí. Podle odborníků tím Říman zahájil studenou válku ve vládě, neboť tímto způsobem tlačí Zelené k tomu, aby se rozhodli buď pro souhlas s jádrem, nebo se smířili s prolomením limitů. Říkám ne prolomení limitů, a říkám ne jaderné energii. Tak je to v programovém prohlášení vlády, a to nebývá zvykem přepisovat.

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) byl však smířlivější a prohlásil, že limity by se sice prolamovat neměly, ale můžeme o tom jednat , řekl. Místopředseda vlády Alexandr Vondra (ODS) pronesl mnohoznačně: Diskuse o jádru nás ještě čeká.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů