Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Tisková konference ministra životního prostředí Martina Bursíka po jeho návštěvě Šumavy se uskuteční v úterý 6. března ve 13.00 v budově Správy Národního parku Šumava ve Vimperku (1. máje 260, Vimperk).

Z Jaderné elektrárny Temelín vyteklo na dva tisíce litrů mírně radioaktivní vody. Příčina - otevřený kohout. Kapalina unikla už v úterý, elektrárna o tom informovala až včera. "Radioaktivní látky se mimo pásmo nedostaly, zdraví zaměstnanců únik neohrozil," řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Rakouské ministerstvo životního prostředí si chce kvůli tomu, že informaci získalo až po 50 hodinách, stěžovat. Podle Nebesáře je ale lhůta pro oznámení takové události 72 hodin. Předsedkyně Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ve způsobu oznámení nevidí problém. Únik vody však označila za ostudu.

Aktivisté hnutí Greenpeace včera vyvěsili z mostu v Budapešti transparent vyzývající maďarskou vládu, aby podpořila ambiciózní plán Evropské komise na snížení emisí skleníkových plynů a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie. Jednotlivé země v současnosti vyjasňují své postoje k návrhům.

Polští ekologičtí aktivisté dnes přerušili dvoutýdenní nepřetržitou stráž u chráněného území na severovýchodě země, přes které má vést část silnice Via Baltica, jež spojí Varšavu s Helsinkami. Za stavbu 17 kilometrů dlouhého obchvatu přes město Augustow hrozí Evropská komise Polsku soudem.

Ladislav Žák: Byt a krajina / Arbor vitae
Říká se, že byl zakladatelem a průkopníkem ekologického myšlení u nás. Jisté je, že významného funkcionalistického praktika Žáka (1900 až 1973) i v teorii velmi zajímala souvztažnost mezi architekturou a krajinou, mezi stavbou a venkovním prostorem. V knize shromážděné texty k tomuto tématu jsou v převážné míře dosud nepublikované.

Na únik dvou tisíc litru mírně radioaktivní vody v jaderné elektrárně Temelín reagovala i jihočeská ekologická sdružení. Nelíbí se jim, že k úniku radioaktivní vody z primárního okruhu došlo v minulosti už několikrát. Od roku 2001 je to sedmý podobný případ.
Únik radioaktivní vody z primárního okruhu podle nich svědčí o nízké úrovni kultury bezpečnosti na jaderné elektrárně Temelín. Jak dodala Monika Machová - Wittingerová ze sdružení Jihočeské Matky, jaderné elektrárně se nepodařilo přijmout taková opatření, která by zabránila opakovaným únikům radioaktivní vody.
Ekology také podle Machové - Wittingerové také zarazilo, že ČEZ o případu informoval až s dvoudenním zpožděním. To vyvolává dojem, že se obával reakcí na hraničních blokádách, které proběhly ve středu.

Nejdek - Česárna vlny v Nejdku připravuje výstavbu výkonnější linky na čištění odpadních vod. Ta prý bude nejmodernější na světě. Kraj žádost posoudil a výsledek je jasný - firma může jednat s příslušnými správními úřady o potřebná povolení. Potvrdila to mluvčí kraje Andrea Bocková.
"Záměr jsme posoudili a zhodnotili. Nejdecká česárna nyní musí jednat se stavebním úřadem v Nejdku o vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení, a také požádat karlovarský magistrát o vydání vodoprávního rozhodnutí," řekla Bocková. Podle kraje chystá firma moderní systém. "Linka bude výkonnější, protože používá proces dvoustupňového odpařování. Vyčištěná voda tak bude používána zpět pro praní. Navržená technologie čištění odpadních vod je nejmodernější na světě," vysvětlila Bocková.
Stavba výkonnější čistící linky by podle plánu nejdecké česárny měla začít během tohoto měsíce. Dokončení výstavby předpokládá firma v září 2007.

Litoměřice - Šance města Litoměřice stát se do budoucna energticky soběstačným městem se zvyšují. V hloubce 1250 metrů teplota dosahuje 43,5°C. Odhady geologů se zatím potvrzují.
V červenci výsledky vrtu ukáží, jestli zde v roce 2010 vyroste geotermální elektrárna a teplárna, či ne.
"Ceny energií stoupají. Pokud budeme moci využívat geotermální energii, bude to pro občany Litoměřic znamenat, že ceny energií budou stabilní a nebudou se zvedat takovým tempem jako jinde," řekl starosta Ladislav Chlupáč.
Geotermální projekt města Litoměřice je prvním projektem tohoto druhu nejen v České republice, ale i ve střední a východní Evropě.
Včera se na litoměřické radnici konala prezentace projektu, jíž se zúčastnili i místopředseda vlády Alexandr Vondra, ministr životního prostředí Martin Bursík, či poradce premiéra pro otázky životního prostředí Petr Kalaš.
"Projekt sleduji již tři roky a musím říci, že se mi velice zamlouvá," řekl Petr Kalaš.
"Směřuje k celkovému zlepšení životního prostředí ve městě a k energetické nezávislosti. Město přistupovalo k projektu již od počátku zodpovědně a to, že zkušební vrt odpovídá propočtům, jen potvrzuje správnost a důkladnost přípravy projektu," uvedl Kalaš.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů