Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Co dnes projedná vláda:
Návrh zastupitelstva Středočeského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 141)
č.j. 158/07 - předběžně rozesláno dne: 08.02.2007
Předkládá: ministr a předseda Legislativní rady vlády

Jedno z nejslavnějších designérských studií, Giugiaro, představí v téměř domácí Ženevě novou studii s názvem Vadho. Tento čistě futuristický koncept demonstruje jakousi vizi čistých automobilů budoucnosti.
Pod elegantní karoserií vozu je ukryt systém vodíkového pohonu. Ten má v kombinaci s přísně aerodynamickými tvary zajistit velmi nízkou energetickou náročnost provozu.

Britský následník trůnu princ Charles se minulý týden nacházel ve Spojených arabských emirátech, kde mimo jiné navštívil centrum léčby cukrovky a prohlásil, že by se měly zavřít všechny restaurace McDonald's. Princ je totiž známý svým zdravým způsobem života a bojem za výrobu ekologicky čisté a zdravé stravy. Alespoň tak propaguje královskou značku "Duchy Originals", jež vyrábí ono "ekologicky čisté" jídlo. Jenže podle posledních výzkumů je královský piroh Cornish pasty mnohem méně zdravý než normální Bic Mac, protože je více kalorický a obsahuje více soli i tuku. Tiskový mluvčí společnosti McDonald's se proti výroku prince ohradil s tím, že princ jistě nemá tušení o posledních údajích jejich menu a že výrok nebyl promyšlený. Společnost vlastní kolem 30 tisíc restaurací ve více než 100 zemích světa a denně obsluhuje na 47 milionů zákazníků.

Lomnice nad Popelkou Obyvatelé Lomnice nad Popelkou budou moci čerpat pitnou vodu ze zdroje Obora díky novému vodovodnímu přivaděči, jehož stavbu schválil semilský odbor životního prostředí.
V současné době nemohou lomničtí občané využívat vodu z tohoto zdroje, protože jde rovnou do sítě vodovodních trubek, čímž vzniká riziko znečištění. To by se mělo touto stavbou změnit.
"Aby byla pitná voda vhodná pro spotřebitele, musí vést nejdříve do vodojemu, kde riziko znečištění zaniká," řekl investiční technik Vodohospodářského sdružení Turnov Zdeněk Rajm. "Dosud zajišťoval vodu pro město vodní vrt v Želechách, teď by to měla být Obora přes vodojem Karlov, proto je potřeba postavit vodovodní přivaděč," dodává.
K tomu, aby lomnické domácnosti mohly bezstarostně tuto vodu používat, musí zdroj ověřit Severočeské vodovody a kanalizace kvůli nezávadnosti.
Stavba by měla být dokončena 31.12.2009.

Hradec Králové - Majitelé návštěvnicky atraktivních zařízení si mnou ruce. Jarní prázdniny jim výrazně zvýšily počet hostů.
"Celý letošní rok je zatím návštěvnost skvělá. Oproti loňsku je dvoj až trojnásobná a jarní prázdniny ji ještě zvýšily," neskrýval spokojenost provozovatel Obřího akvária v Hradci Králové David Šmeral. Dodal, že kvůli velkému zájmu veřejnosti rozšířili po dobu jarních prázdnin, které v různých místech republiky trvají několik týdnů, provozní dobu o pondělí. Letošní výrazně vyšší návštěvnost zařízení napodobující latinskoamerickou tropickou tůni přičítá dokončení dálnice a počasí. To nepřeje zimním sportům. Také hradecký plavecký areál si na nedostatek hostů nemůže stěžovat. Podle vedoucího Přemysla Smítka vyskočila v posledních týdnech návštěvnost nejen v městských lázních s akvacentrem, ale i v sousedním padesátimetrovém plaveckém bazénu. "Ten od počátku února navštívilo už 25 tisíc a lázně 21 tisíc lidí," řekl nám. Ještě víc návštěvníků očekávají o víkendu. To chodí obvykle víc lidí a teď se navíc bude spousta rodin vracet z hor.

Na připravovaném EU summitu, který se bude konat v Bruselu 8.-9.3.2007, budou členské státy jednat kromě jiného i o otázkách energetiky. Návrh Komise, aby dvacetiprocentní podíl obnovitelných zdrojů energií do roku 2020 byl zakotven jako povinný, však rozhodně není vítán všemi členskými státy. Francie podporovaná ve své pozici Polskem prosazuje, aby členské státy měly v této otázce možnost flexibilního rozhodování kromě jiného i podle přírodních podmínek. Naopak za Komisí stojí Velká Británie a Německo, které chtějí EU ambiciózními plány přimět i další velké ekonomiky – USA a Čínu – připojit se k boji proti klimatickým změnám.

Evropská komise ostře vystoupila proti zahájení stavebních prací na obchvatech polských měst  Augustow Wasilkow. Obě města se nacházejí na severovýchodě země a obchvaty budou součástí silniční spojnice Varšavy a Helsinek. Evropská komise sice podporuje zlepšování dopravní infrastruktury, ale jasně odmítá, aby výstavba poškozovala území cenné z hlediska životního prostředí. Stavby obchvatů totiž zasahují do údolí řeky Rospuda a území Puszcza Knyszynska, což jsou území chráněná na základě směrnice o ochraně divokých ptáků a ochraně přírodních stanovišť (Habitats directive). Komise upozornila Polsko na tento problém již loni v prosinci. Polská strana má nyní jeden týden na odpověď Komisi, která chce případ rychle předat Evropskému soudnímu dvoru s prosbou o vydání příkazu k zastavení stavebních prací do doby, než bude případ projednán.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů