Sobota, 20. dubna 2024

Autosalon představí také "zelená" auta

Autosalon představí také "zelená" auta
První den autosalonu v Ženevě bude pro návštěvníky velmi přívětivý - pro dnešek meteorologové ve Švýcarsku počítají se zhruba dvanácti stupni. Uvnitř prostorných výstavních hal přesto ale zřejmě bude panovat místy velmi dusná atmosféra. Jedním z hlavním témat veletrhu totiž nebude radost z nových a výkonnějších vozů, ale horká diskuse o ochraně klimatu a emisích CO2.

Německý svaz automobilového průmyslu VDA tak počítá s tím, že mezi desítkami nových modelů, které mají být tento týden ve Švýcarsku představeny, bude celá řada úsporných vozů. "Bude to akce na podporu přátelštějších aut," řekl šéf svazu Bernd Gottschalk.

"Pro automobilky bude důležité ukázat, že jsou ochotné rychle na trh uvést auta, která mají menší spotřebu," míní německý odborník na automobilový průmysl Ferdinand Dudenhöffer. Tím by si Německo jako jedna z hlavních evropských automobilových mocností mohlo napravit image co by "vraha" životního prostředí.

"V Ženevě tak poprvé zažijeme jakýsi ekologický salon," cituje ve svém dnešním vydání deník Handelsblatt Williho Dieze, šéfa Institutu pro automobilový průmysl.

Audi v Ženevě například předvede úsporný model A3 TDIe ("e" jako "economy"), jehož 1,9litrový dieselový motor bude vykazovat emise ve výši 120 gramů CO2 na kilometr. To je méně než Evropskou unií plánovaný limit v roce 2012.

Volkswagen pak sází na model Passat s tak zvanou "BlueMotion" technikou, který na 100 kilometrů bude mít spotřebu 5,1 litru nafty. To odpovídá emisi ve výši 136 gramů na kilometr, což je pro tuto třídu vozů velmi málo.

Také další německý koncern DaimlerChrysler - u vozů Mercedes třídy C uvede speciální čisticí techniku "Bluetec", díky níž auta již dnes budou splňovat normy závazné až za několik let.

I navzdory ostré diskusi ale automobilky na autosalonu budou prezentovat také své úspěchy, v minulém roce většina velkých koncernů v Evropě opět vykázala zisk. Porsche, BMW či Audi dosáhly dokonce zisků rekordních, Mercedes a VW se mohou pochlubit výrazným pokrokem ve své restrukturalizaci, a dokonce i někdejší problémové značky jako Fiat, Opel či Ford dosahují rostoucích příjmů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů