Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise a 16 zemí v povodí Dunaje a sousedících s Černým mořem podepsalo v Bukurešti společnou deklaraci o ochraně Dunaje a Černého moře. Signatářské státy se zavázaly k užší spolupráci při naplňování rámcové směrnice o vodě, které vstoupí v platnost v roce 2015, a také v oblasti protipovodňových opatření na celém toku Dunaje.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval vicepremiéra a ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ), aby objasnil, proč jeho úřad neodeslal v řádném termínu do Bruselu žádosti o dotace na budování kanalizací a čističek odpadních vod. Celková výše dotací podle Paroubka dosahuje šesti miliard korun.
Závazný termín byl 28. února, Bursík však žádosti odeslal až 1. března. Obce se nyní obávají, že by kvůli zpoždění mohly o své dotace přijít. Upozornila na to televize Nova. Jakub Kašpar z odboru ministerstva pro vztah s veřejností zpoždění vysvětlil tím, že Bursík dostal žádosti k podpisu až na poslední chvíli-také proto, že ještě 15. února poslala Evropská komise ještě některé nové požadavky na formální dopracování žádostí.

Polomy, které způsobil v lednu orkán Kyrill, budou zlikvidovány na 80 procentech šumavského národního parku. Zbylá pětina zůstane přirozenému vývoji. "Nebýt obrovských holin vzniklých v minulosti při kácení kůrovcem napadených stromů, v lednu by na Šumavě padlo daleko méně stromů," uvedl ministr životního prostředí Martin Bursík.

Obchodní řetězec Lidl dostal od České inspekce životního prostředí pokutu 600 tisíc korun za porušení zákona o odpadech. Lidl neinformoval zákazníky o možnosti zpětného odběru motorového oleje a monočlánkových baterií, které prodával ve svém píseckém marketu. Podle vedení maloobchodní firmy Lidl šlo o "pochybení jednotlivce".

Dvojice mladých jeskynních potápěčů objevila ve východní části poloostrova Yucatan jeden z nejdelších podvodních systémů jeskyní na světě. Brit Steve Bogaerts a Němec Robbie Schmittner našli zaplavené podzemní chodby spojující dva už známé jeskynní systémy. Tento objev dokazuje propojenost a zároveň velkou zranitelnost tohoto systému.
"Je důležité, aby lidé pochopili, že pokud dojde ke znečištění na jednom místě, může se velmi rychle rozšířit po celém systému," zdůraznil Bogaerts.
Potápěči prokázali spojení mezi podzemními řekami Nohoch Nah Chich (v mayštině Velký dům ptáků) a Sac Actún (Bílá jeskyně) - celý systém, nazvaný podle většího z toků Sac Actún, měří téměř 154 kilometrů a místy je hluboký až 72 metrů

Na odstaveném prvním bloku jaderné elektrárny Temelín unikl asi jeden tisíc litrů chladící vody s kyselinou boritou. K události došlo včera odpoledne, kdy probíhala tlaková zkouška, kterou se ověřuje těsnost technologického zařízení po jeho montáži. Jak uvedl mluvčí elektrárny Milan Nebesář, voda byla standardním způsobem odvedena do nádrže k tomu určené.
Zkouška tak podle Nebesáře splnila svůj cíl a odhalila netěsnost na zařízení před jeho uvedením do provozu. Příčina, kterou může být například prasklé těsnění, je nyní předmětem šetření. To by mělo být ukončeno ještě dnes.
Událost se stala v kontrolovaném pásmu elektrárny, nedošlo při ní k ohrožení pracovníků ani životního prostředí. Zaměstnanci elektrárny nyní provedou vyčištění a kontrolu všech součástí prvního bloku, po které se budou tlakové zkoušky opakovat.

Hostinné - Město získalo další dvě kompletní sady kontejnerů na tříděný odpad. Úřad nabízí občanům možnost vyjádřit se k tomu, kde by měly být nádoby na recyklaci umístěny. Návrhy je možné sdělit osobně nebo mailem u referenta životního prostředí Josefa Machka. Město začínalo s tříděním odpadu v roce 2005 s deseti sadami kontejnerů. Na podzim roku 2005 byl jejich počet již více než dvojnásobný. Pro obec znamená třídění možnost získat slevy v rámci některých ekologických programů. V budoucnosti lze počet kontejnerů pro tříděné druhy rozšířit například o bílé sklo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů