Pátek, 19. dubna 2024

Environmentalismus je náboženství, zopakoval v USA Klaus

Environmentalismus je náboženství, zopakoval v USA Klaus

Prezident Václav Klaus na závěr své návštěvy USA vystoupil v CATO Institutu, který hájí myšlenky liberalismu a osobních svobod. "Globální oteplování je falešný mýtus a každý seriózní člověk a vědec to říká," citovaly webové stránky CATO Institutu českého prezidenta.

Klaus během diskuse prohlásil, že je potřeba lépe přerozdělovat finanční prostředky do výzkumu klimatu. "Environmentalisté vědí, že všechna jejich témata budou odmítnuta. Proto je mění," řekl na dotaz z pléna, co si myslí o problému ozónové díry. Dříve environmentalisté varovali před přelidněním planety, připomněl Klaus.

Český prezident tak zopakoval své názory, které uvedl v únorovém rozhovoru pro Hospodářské noviny. "Environmentalismus jako metafyzická ideologie a světonázor nemá s přírodními vědami a s klimatem absolutně nic společného. Bohužel nemá nic společného ani se společenskými vědami a stává se módou dnešní doby, to mě děsí," řekl Klaus v HN. "Je jisté, že environmentalismus je inkarnace novodobého levičáctví," dodal.

Klaus tvrdí, že environmentalisté zneužívají názory některých vědců. Klausovy názory na oteplování, které uvedl v HN, citovaly tento týden i britské Financial Times.

Ve Washingtonu Klaus podrobil environmentalisty kritice na názorném příkladu. Uvedl, že když byl v Japonsku na státní návštěvě, dostal minerální vodu Evian. Prezident se podivil na tím, že je minerální voda exportována po celém světě i do míst, kde je jí dostatek. To vnímá za podstatnější problém, než je ozónová díra.

S Klausem nepřímo nesouhlasí jeho předchůdce v prezidentské funkci Václav Havel. O globálním oteplování v páteční příloze HN Víkend prohlásil: "Naposledy to bylo před nedávnem v Paříži shromáždění tří tisíc vědců, kteří jednomyslně řekli, že ano. Ale i kdyby se oni i všichni ostatní mýlili, tak si stejně si myslím, že člověk si na zeměkouli nepočíná dobře. Je to něco daleko širšího a hlubšího než jenom otázka, jestli je to náš kysličník uhličitý, z našich fabrik, co pomáhá připravit oteplování, které nemá v historii obdobu. Od aglomerací za Prahou po kácení brazilských pralesů, kam oko pohlédne, tak vidí hrubé a drsné zacházení s přírodou. Což se v posledku obrátí proti člověku."

Klausovy názory nekorespondují se závěry právě skončeného summitu EU. Tam se politici zemí unie dohodli, že do roku 2020 EU zvýší podíl spotřeby energie z obnovitelných zdrojů na dvacet procent.

Celý text Klausovy přednášky čtěte ZDE.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů