Čtvrtek, 25. dubna 2024

Britský ministr financí vyzval k celkovému přístupu k ekologii

Britský ministr financí vyzval k celkovému přístupu k ekologii

 Londýn - Britský ministr financí a patrně i příští premiér Gordon Brown dnes vyzval k tomu, aby lidé chápali problémy životního prostředí celkově, a nikoli jen podle jednotlivých odvětví. K žádoucí změně podle něj nelze dospět pouze akcí jednotlivců ovlivňovaných například individuálními emisními povolenkami, ale také na úrovni států, mezivládními akcemi a posílením rozvoje techniky a technologie v příslušných odvětvích.

Obě hlavní britské politické strany, labouristé a konzervativci, v posledních dnech zesílily boj o přízeň stále více "zeleně" naladěných britských voličů. Zpravodaje BBC to vedlo k poznámce, že v Británii byla donedávna jedna zelená strana, které nikdo nenaslouchal, a nyní se zdá, jako by byli zelení všichni.

Do boje o ekologické hlasy se dal jako první, i když poněkud neobratně, vůdce konzervativců David Cameron, který se nechal natočit, jak jede do parlamentu na kole. Několik novinářů ale tehdy počkalo a po průjezdu politika natočilo velkou vládní limuzínu, která jela za ním a vezla mu oblek a spisy.

Cameron nedávno v projevu na zasedání nového pravicového seskupení v Evropském parlamentu v Bruselu za přítomnosti českého premiéra Mirka Topolánka vyzval Evropskou unii, aby se postavila do čela boje proti globálnímu oteplování.

Brown, který patrně v létě převezme od Tonyho Blaira vedení Labouristické strany i britské vlády, dnes rovněž hovořil o Evropské unii. Na jedné straně ocenil, že se životním prostředím zabývá, jak ukázal summit z minulého týdne. Na druhé straně připomněl, že evropská legislativa například zakazuje omezit nebo zrušit daň z přidané hodnoty na zboží a služby, které by si to z ekologického hlediska zasloužily.

Brown také ve svém dnešním projevu k představitelům ekologických organizací řekl, že by chtěl dostat civilní letectví do evropského systému obchodování s emisními povolenkami, ale odmítl "zeleným" slíbit, že zabrání dalšímu růstu civilní letecké nebo silniční dopravy. Právě zde mimo jiné argumentoval tím, že je nutno vidět zásah v každém odvětví v souvislosti se všemi dalšími odvětvími, a řekl, že komplexní přístup spatřuje také v tom, že se nejprve začne konat tam, kde je možno dosáhnout výsledků s nejmenšími náklady.

Brown řekl, že považuje za prázdné gesto návrh konzervativního vůdce Camerona, který chce povolit Britům jeden let na krátkou vzdálenost ročně s nízkou daní a všechny ostatní výrazně zdanit, aby se bránilo emisím z letecké dopravy. Vládní mluvčí během dne uvedl, že takováto nedomyšlená a izolovaná opatření nic nevyřeší. Cameron se dnes musel navíc celý den bránit obviněním, že porušuje principy Konzervativní strany, a ujišťoval, že nechce daně jen zvyšovat. Řekl, že jeho plány počítají s tím, že jinde by se daň zase snížila. Brown loni daň na leteckou dopravu od letošního února zvýšil, aniž ji kompenzoval snížením jinde.

Brown dnes také zdůraznil, že smyslem jeho ekologické politiky bude hledat takové prostředky, aby lidi spíše motivovaly, než aby je neustále v něčem omezovaly. Každé přijaté opatření musí být dobře spočítáno z hlediska nákladů. Tyto změny podle něj musejí být uvážlivé, důvěryhodné a přijatelné pro spotřebitele. Odmítá krátkodobá a nespravedlivá opatření.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů