Čtvrtek, 28. března 2024

Jaro 2007 bude Jarem pro Zemi

Jaro 2007 bude Jarem pro Zemi

Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo letos poprvé sjednotit nejrůznější akce pro odbornou i širokou veřejnost, které se konají v jarních měsících, pod jednu hlavičku. Počínaje prvním jarním dnem (21. 3.), přes Den Země (22. 4.), Evropský den parků (24. 5.) až po Světový den životního prostředí (5. 6.), patří jarní měsíce svátkům, které se týkají životního prostředí a přírody. „Proto letos přicházíme s kampaní Jaro pro Zemi, kam chceme zahrnout nejenom akce, které pořádáme či spolupořádáme,“ říká ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar. „Chceme také nabídnout logo a účast na kampani Jaro pro Zemi školám, nevládním organizacím a všem dalším, kteří na jaře něco pro planetu organizují,“ dodává Kašpar.

Koordinátorem projektu je odbor vnějších vztahů MŽP. Pokud se kdokoli rozhodne také připojit, stačí, když zašle informace o akci s kontaktními údaji na  adresu info@env.cz. Akci zařadí MŽP do kalendáře na internetových stránkách MŽP a organizátor akce získá také možnost využívat logo kampaně Jaro pro Zemi.

Autorkou loga je Zdeňka Šanovcová z grafického studia Green Mango. Ruka v logu znamená člověka, který pomáhá přírodě, ale také symbol zpomalení ničení přírody a znečišťování životního prostředí. List je symbolem přírody hýčkané v dlani člověka. Malá spirála symbolizuje jaro, klíčení, růst a vývoj.

Jaro pro Zemi zahajuje v předvečer prvního jarního dne v úterý 20. března v 17:00 v modrém sále Slovenského institutu v Praze (Jilská 450/16, Praha 1) vernisáží česko-slovenské výstavy fotografií Bílé/Biele Karpaty. Její součástí bude projekce dokumentárních filmů z regionu Bílých Karpat a následná beseda za účasti ministra životního prostředí Martina Bursíka.

Ve čtvrtek 22. března, na Světový den vody, vyhlásí MŽP soutěž pro děti a mládež, zaměřenou na obnovitelné zdroje energie, s názvem Podej ruku Zemi. Soutěžit budou výtvarná a literární díla. Uzávěrka bude 22. května na Mezinárodní den biologické rozmanitosti.

Světovému dni vody je věnováno i promítání ekologických filmů pro děti základních škol v kině Evald dne 23. března. Promítání bude doplněno besedou s režisérem Stevem Lichtagem, jehož autorský film Prapodivný svět o životě v tůních v Bílých Karpatech bude také na programu.

Nejvíce akcí se každým rokem očekává okolo  22. dubna, kdy si připomínáme Den Země. MŽP se zapojí do některých akcí a to především v Praze ve Středisku ekologické výchovy hl. města Prahy na Toulcově dvoře. Organizátoři akce seznámí návštěvníky s různým využitím obnovitelných zdrojů energie. Ke Dni Země MŽP rovněž připravuje též promítání ekologických filmů pro školy i veřejnost v Národním muzeu.

Ministr životního prostředí Martin Bursík se v sobotu 21. dubna zúčastní oslav Dne Země v Jaroměři  - spolu s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Danou Kuchtovou se tu zapojí do akce Miliarda stromů pro planetu Zemi a také navštíví zdejší Záchrannou stanici pro handicapované živočichy, provozovanou ZO ČSOP Jaro. V neděli 22. dubna bude Martin Bursík slavit Den Země v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově.

Kampaň Jaro pro Zemi vyvrcholí 5. června – na Světový den životního prostředí. V podvečer předá Martin Bursík Ceny ministra životního prostředí.

Více informací ke kampani i k jednotlivým akcím, včetně jejich průběžně aktualizovaného přehledu, získáte na http://www.env.cz v sekci Doporučujeme.

Přehled významných dnů pro životní prostředí v jarních měsících 2007:
21. březen – první jarní den
22.  březen – Světový den vody
23. březen – Světový den meteorologie
1. duben – Mezinárodní den ptactva
5. duben – Mezinárodní den boje proti hluku
7. duben – Světový den zdraví
22. duben – Den Země
24. duben – Světový den laboratorních zvířat
2. květen – Světový den ptačího zpěvu
22. květen – Mezinárodní den biologické rozmanitosti
24. květen – Evropský den parků
5. červen – Světový den životního prostředí

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů