Pátek, 19. dubna 2024

V Plzeňském kraji se objevili již tři kandidáti na ropáka

V Plzeňském kraji se objevili již tři kandidáti na ropáka

Ropákem se může stát i hejtman Petr Zimmermann

 

Plzeňská pobočka Dětí Země nominovala na titul Ropáka 2006 ředitele společnosti InterCora Ivana Hlaváčka za přípravu několika staveb hypermarketů – Hornbachu v Plzni U Prazdroje, Tesca v Klatovech a Kauflandu v Domažlicích. “Všemi těmito stavbami se zabýváme. Mají mnoho společného - výrazně by zhoršily hlukovou a dopravní situaci v lokalitách nedaleko center měst, přitom nejsou zřejmě vůbec potřebné,” uvádí Martin Hyťha z Dětí Země – Plzeň.

 

Dalším kandidátem je oblastní ředitel firmy Stavby silnic a železnic Jaromír Pešek, který prosazuje rozšíření kamenolomu do blízkosti obce Drahoňův Újezd, jíž Děti Země v této kauze dlouhodobě pomáhají. Záměr rozšíření kamenolomu by byl spojen s výrazným negativním zásahem do krajinného rázu a biologicky cenných území, a dále se zatížením obyvatel obce hlukem, prašností a nárůstem dopravy.

 

Hejtman kraje Petr Zimmermann byl některými Plzeňany navržen na ropáka za zodpovědnost při vydání odmítavého stanoviska Rady Plzeňského kraje k výstavbě všech větrných elektráren na území kraje. “Toto rozhodnutí považujeme za krajně nešťastné, neboť v kraji je jistě řada míst, kde větrné elektrárny krajinný ráz nenaruší a zároveň navýší podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie,” schvaluje kandidaturu Martin Hyťha. “Pokud jde radním tolik o krásu kraje, mohli stanoviskem odmítnout třeba všechny stavby billboardů, které jsou ještě méně vkusné a narozdíl od elektráren zcela k ničemu.

 

Kandidáta na ropáka může Dětem Země ještě do 23. března navrhnout kdokoliv, když uvede jeho jméno, zaměstnání a ověřitelný důvod navržení, tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké “antiekologické” stavby. To vše se musí vztahovat k roku 2006. Důležité je také zaslat písemné podklady jako důkazy pro kandidaturu.

 

Obdobným způsobem je možné navrhnout kandidáty do ankety Zelená perla o antiekologický výrok – stačí uvést jméno autora výroku, jeho zaměstnání, citaci výroku, název zdroje a datum jeho zveřejnění. Mezi kandidáty nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků - publicisty a novináře. Cílem ankety je upozornit na výroky, které bagatelizují ochranu životního prostředí a přírody.

 

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň: 377 240 772, 606 104 784

Miroslav Patrik, Děti Země – Brno (koordinátor anket Ropák roku a Zelená perla): 545 210 393, 603 574 289

 

Internetové stránky:

Anketa Ropák roku = www.detizeme.cz

Anketa Zelená perla = www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů