Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hovory o médiích: Ekologie a její obraz v českých médiích

Hovory o médiích: Ekologie a její obraz v českých médiích
Hosty pravidelného pondělního diskusního pořadu ČRo 6 Hovory o médiích byli, a s moderátorem Petrem Žantovským debatovali, komentátor serveru Česká média Ivan Jemelka a ředitel ČRo6 Peter Duhan. Tématem jejich debaty byl obraz ekologických témat v médiích.

Poslední dobou se světovou politikou nese „zelená vlna“. Jak naše média referují o aktuálních tématech životního prostředí a ekologických aktivitách? Věnují se těmto tématům dostatečně? Podle Petera Duhana je diskuse na ekologická témata velmi potřebná a legitimní a měla by probíhat ve všech veřejných sdělovacích prostředcích. Duhan však také pozorňuje, že může být do jisté míry velmi účelová a manipulativní, až hysterická. Za legitimní diskusi na ekologická témata považuje takovou diskusi, jejíž složení diskutujících bude průřezové a budou do ní zasahovat ekologové, ekologičtí aktivisté, ale také vědci (i z jiných oborů), odborníci i laici. Tato diskuse také pracuje s emocemi – nabízí katastrofické vize budoucnosti, evokuje obavy až strach. Objektivní publikování výsledků mezinárodních ekologických konferencí je podle Duhana legitimní, na rozdíl od článků s titulkem „Globální oteplování způsobí brzo nedostatek vody, hlad a nemoci. Před katastrofou varuje mezinárodní studie.“ A četbou článku lze poté zjistit, že studie teprve vzniká a konference k tomuto tématu se teprve bude konat. "Dochází tak k předstihnutí reality a čeští novináři opět předpovídají budoucnost," dodává Duhan. Zde je nedostatečně upozorňováno a informováno na související fakta, která by byla relativizujícím doplňkem předkládaných dat.

Podle Ivana Jemelky je nárůst ekologických témat způsoben také postoji Evropské unie a její politikou. Jako příklad uvádí větší využití „zelené energie“ a její přímé využití a zakomponování do legislativy jednotlivých členských států. Mezi jeden z výrazných důvodů zviditelňování ekologických témat v médiích může být i souvislost s cestou prezidenta Václava Klause do USA (státu, s nejvyšším podílem produkce skleníkových plynů).

„Zelená energie“ a obnovitelné zdroje energie jsou podle Petera Duhana nesporně miliardovým byznysem, proto je nárůst zájmu médií o tato odvětví logicky odůvodnitelný. Vědeckými poznatky, které mohou objektivně poznat a kontrolovat pouze vědci, by mohlo dojít k narušení již zavedených řádů, ať jsou jakékoliv, soudí Ivan Jemelka.
Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů