Úterý, 19. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Soud poslal do vazební věznice úředníka radnice Prahy 1 Davida Borkovce, který čelí obvinění ze zpronevěry a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Referent odboru dopravy a životního prostředí si údajně několik let nechal posílat na svůj účet poplatky za zábory veřejného prostranství, a přišel si tak údajně na 32 milionů. Hrozí mu až 12 let vězení.

Žiželice nad Cidlinou - Na přílišný hluk si stěžují obyvatelé, kteří bydlí v blízkosti nedávno otevřené dálnice D11. Podle nich jsou protihlukové bariéry nedostačující. Ředitelství silnic a dálnic přislíbilo, že celou věc prošetří.

Šéf nejsilnější frakce EPP-ED Joseph Daul řekl, že konzervativci a křesťanští demokraté v Evropském parlamentu navrhli vytvoření zvláštního výboru pro klimatické změny. Zelení europoslanci současně požadovali, aby Evropská komise stanovila sankce pro země, které nebudou plnit závazné cíle pro omezování emisí skleníkových plynů.

Až 150 pracovních míst má vytvořit nová továrna nizozemské společnosti Fox Products v Kácově na Kutnohorsku. Bude vyrábět díly pro nákladní auta a autobusy a malé motocykly. Otevřít se má koncem května, první nábor pracovníků plánuje na červen a červenec, píše to včerejší středočeská příloha Mladé fronty Dnes. Továrna vznikla přestavbou nedokončeného areálu, v němž se měly ekologicky likvidovat vyřazené lednice. Firma Ekotron ale stihla postavit na louce u Kácova pouze halu. Do Kácova se ale mezitím navezlo asi 24 tisíc starých lednic. Jejich likvidaci nakonec zajistila na státní náklady liberecká firma Praktik.

České Budějovice - Pro vodáky začala na Šumavě jarní sezona. Ode dneška až do 31. května je splavný úsek Vltavy z Borových Lad do Lenory. Do konce října pak mohou milovníci divoké vody sjet Otavu z Čeňkovy Pily do Rejštejna. Řekl to vedoucí strážců v šumavském národním parku Lubomír Janošík. Atraktivní úsek mezi Lenorou a Soumarským mostem je ale zatím pro vodáky uzavřen. Splout Vltavu je zde možné až od května. Jaro na šumavské řeky láká desítky vodáků. Někteříznich se nechají zlákat a objevují se i na tocích, jejichž splutí není ještě povoleno, nebo zakázáno. To platí například pro Křemelnou, která protéká I. zónou parku. Strážci parku budou v následujícím období kontrolovat nástupní místa na řekách, kde platí zákaz splouvání. äKontroly budeme provádět průběžně,ô uvedl Janošík. O konkrétních oblastech nechtěl hovořit, aby nedával vodákům návod, která místa strážci navštíví. Provinilcům mohou uložit až tisíci korunovou pokutu. Splouvání řek v národním parku upravuje návštěvní řád. Nařízení stanovuje úseky vyhrazené ke splouvání, dobu splouvání, nástupní, výstupní a odpočinková místa.

Liberec - O čtrnáct dní dříve, již desátého dubna, začnou tradiční úklidy Veseckého údolí, lesíka u teplárny i okolí rybníčku Opičák. Každoročně je pořádá Základní organizace českého svazu ochránců přírody Armillaria Liberec v rámci mezinárodní kampaně Clean-up the World. "Za loňský rok se všech akcí zúčastnilo 1490 osob, z toho 1312 dětí a 178 dospělých osob. Nasbíralo se celkem 6960 kg odpadu," sdělila předsedkyně organizace Květa Morávková.
I Společnosti pro jizerské hory leží stav přírody na srdci a plánuje na 26. května svou tradiční akci Ukliďme Jizerky. "Odpad sbíráme z celých Jizerek, ale poslední roky zajíždíme i do Krkonoš," uvedl Martin Jaroušek ze Společnosti pro Jizerské hory. " Do naší akce se zapojují rodiny, oddíly, spolky, celé školy i jednotlivé školní třídy. Navíc nově nabízíme bezplatné ubytování pro školní třídu, nebo oddíl," dodává Martin Janoušek.

Přes dvacet tun nelegálního odpadu z Německa odhalili severočeští celníci v kamionu při běžné silniční kontrole na Mostecku. Řidič chomutovské firmy R HOLDING přepravoval drcený komunální odpad, k němuž nepředložil příslušná povolení.
Vůz je odstaven v areálu skládky firmy Celio nedaleko Litvínova. "Není to první letošní případ. Na začátku února jsme na stejné trase nedaleko Českých Zlatníků na Mostecku odhalili nelegální německý odpad v kamionu stejné firmy. Deklarované PET lahve sice v autě byly, ale jen ve třech balících. Za nimi bylo skryto dalších 39 balíků slisovaného komunálního odpadu," uvedl Nejedlý.
Případem se nyní zabývá Česká inspekce životního prostředí. První kamion podle Jiřího Turka z ústeckého oblastního inspektorátu ČIŽP už ministerstvo životního prostředí vrátilo do Německa, o druhém nyní rozhoduje.
"Vzhledem k tomu, že byl odpad odhalen při přepravě, je za něj zodpovědný odesílatel, německá firma Sortek. Nicméně společnost R HOLDING, která provozuje třídírnu odpadů, podrobíme hloubkové kontrole," doplnil Turek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů