Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jablonec n. N. - U příležitosti Světového dne vody, který připadá na čtvrtek 22. března, se veřejnosti otevřou hráze mnohých přehradních nádrží. Na Jablonecku například budou moci lidé navštívit vodní dílo Mšeno. Pro velký zájem veřejnosti pak budou přehrady otevřeny i v sobotu 24. března v dopoledních hodinách.

Podle studie Svět ekologického zemědělství – statistické údaje a trendy 2007 je v celosvětovém měřítku ekologickým způsobem obhospodařováno na 31 milionů hektarů zemědělsky využívaných ploch (údaj k únoru 2007).
• Největší bioplochy se nacházejí v Austrálii – 11,8 mil. ha, v Argentině – 3,1 mil. ha, Číně – 2,3 mil. ha a USA – 1,6 mil. ha.
• Největší podíl bioploch v globálním měřítku leží v Oceánii – 39 %, Evropě – 23 % a v Latinské Americe – 19 %.
• Pokud jde o podíl ekologických ploch z celkové výměry zemědělsky využívaných ploch, jsou na tom nejlépe Lichtenštejnsko – 27,9 % a Rakousko – 14,2 %.
• Podle autorů studie (dr. Helga Willer a Minou Yussefi) je potěšitelné, že největší přírůstek ploch zaznamenal loňský rok. Největší nárůst byl zaznamenán v USA – o více než 400 000 ha a v Polsku – 85 000 ha. K ekologicky obhospodařovaným plochám se také připočítává okolo 1 milionu certifikovaných ploch pokrytých volně rostoucími druhy.
• Nejvíce ekofarem je v Mexiku – 83 174, Itálii – 44 733 a v Ugandě – 40 000.

Belgická vláda zavede v boji se znečištěním životního prostředí daň na plastikové tašky a daň u automobilů podle emisí kysličníku uhličitého. Vyplývá to z balíku daňových změn, které vláda dohodla o víkendu a jejichž podrobnosti včera zveřejnila. Za kilogram plastikových tašek bude daň tři eura, tedy několik centů na jednu tašku. Obdobná daň bude zavedena na igelitové fólie, alobal a plastikové příbory. Vláda zavede daň u nových aut podle jejich emisí CO2. Zatím nebylo rozhodnuto o podrobnostech, ale nejpravděpodobnější je jednorázová dopravní daň při registraci automobilu, jejíž výše by závisela na emisích tohoto skleníkového plynu.

Pátek 23. března patří na celém světě meteorologii – Světová meteorologická organizace vyhlásila 23. březen Světovým dnem meteorologie. Téma toho letošního zní: „Polární meteorologie: Porozumět globálním důsledkům”. Akci tak začlenila do letošního Mezinárodního polárního roku.
Při této příležitosti vás chceme pozvat na tiskovou konferenci, která se uskuteční v místnosti č. 900 v přízemí budovy MŽP (Vršovická 65, Praha 10) ve čtvrtek 22. března od 14:00. Tiskové konference se zúčastní náměstek ministra životního prostředí František Pojer, klimatolog Jan Pretel z Českého hydrometeorologického ústavu a Petr Mixa z České geologické služby, který vede její antarktický výzkumný program.
Tématy setkání budou polární meteorologie a její přínos k výzkumu změn klimatu, český přínos polární meteorologii a český antarktický program.
Další informace:
http://www.wmo.int
http://www.ipy.org
http://www.ipcc.ch
http://www.chmi.cz

Až dodnes, tedy jak za vlády sociální demokracie, tak i té dnešní, na všech ministerstvech počty zaměstnanců i náklady na jejich platy rostou. Třeba na ministerstvu životního prostředí za poslední dva roky přibylo k 621 zaměstnancům dalších 29.

Krušnohorský zoopark v Chomutově se po roce opět dočkal tuleního mláděte. Ta přicházejí na svět pravidelně právě touto dobou, loni hned dvojčata. Letošní malý tuleň se narodil poslední únorový den. Zaměstnanci zoo museli na kraj bazénu umístit zábranu, aby tuleň nespadl do vody. Rodí se totiž na souši a má hustou bělavou srst, která při styku s vodou působí jako houba, a mládě by se utopilo. Teprve po první výměně srsti smí do vody. Tulení kluk vážil 11,5 kg a měřil 97 cm a je již desátým mládětem samice Taške (většina jich ale putovala do jiných zahrad). I s novým přírůstkem dnes mají v Chomutově pět tuleňů.

Na místě bývalého hnědouhelného dolu Gustav u Ústí nad Labem začne letos v létě fungovat nové golfové hřiště. Celá plocha s 18 jamkami je připravena včetně závlah, odpališť, greenů a překážek. Provozovatelé nyní čekají, až dostatečně vyroste zasetá tráva a budou moci zprovoznit prvních devět jamek. Kromě hřiště vyroste i klubovna se zázemím pro hráče. V budoucnu by na hřišti měla fungovat i devítijamková akademie pro začínající hráče. Pro vytvoření drah byla využita zemina vybagrovaná z vodní nádrže, na které dobře roste tráva. Právě její růst zatím brzdí spuštění hřiště. Na prvních devět jamek se hráči dostanou nejspíše letos v červnu, druhou polovinu hřiště chtějí provozovatelé spustit co nejdříve. Oblast, kde hřiště vyrostlo, je velmi poničená. Jde o bývalý důl, ve kterém se až do 60. let těžilo uhlí. V sousedství hřiště je několik skládek, komunální i průmyslová, které zde budou fungovat ještě řadu let. Od hřiště je má oddělit pás stromů. Poblíž vede dálnice D8, která - jak provozovatelé doufají - přiveze golfové turisty.

Primátor Prahy Pavel Bém dostal od kolegů povolení k neplacenému dvouměsíčnímu výletu na Mount Everest. "Považuji to za korektní a fér," vysvětlil Bém. Před odjezdem primátor ještě Pražanům slíbil tisíc strážníků navíc, spolehlivou dopravu a lepší starost o životní prostředí.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů