Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Tisková konference ke Světovému dni meteorologie, avízovaná na dnešní 14. hodinu, se konat nebude. Omlouváme se, ale ministr Bursík na zítřejší dopoledne plánuje uspořádat tiskovou konferenci k problematice kácení dřevin v krajině a dvě podobné akce v jeden den jsme se rozhodli, vzhledem k vašim nabitým diářům, neorganizovat. Ke Světovému dni meteorologie zítra vydáme tiskovou zprávu. Děkujeme za pochopení a přejeme příjemný den. Mgr. Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů MŽP

Český prezident Václav Klaus poslal americkým kongresmanům odpovědi na jejich otázky týkající se klimatických změn, které zazní na veřejném slyšení, jehož se zúčastní i bývalý americký viceprezident Albert Gore. Předseda Strany zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík se v té souvislosti obává, že může dojít k poškození pověsti České republiky.  Klausovy odpovědi sice budou zveřejněny až po středečním veřejném slyšení podvýboru pro energetiku a kvalitu ovzduší amerického Kongresu, ale jejich obsah lze na základě předchozích výroků hlavy státu poměrně jednoduše předvídat.

Belgická vláda bude bojovať proti znečisteniu životného prostredia aj daňou za igelitové tašky. Chystá tiež daň na autá podľa množstva emisií, ktoré produkujú.
Vyplýva to z balíka daňových zmien, na ktorých sa vláda dohodla ešte počas víkendu.
Za kilogram igelitových tašiek bude daň tri eurá, teda niekoľko centov na jednu tašku. Zdanené budú aj igelitové fólie, alobal a plastové príbory.
Belgičania tiež chystajú daň pri nových autách podľa ich emisií oxidu uhličitého. Pravdepodobne by sa vyberala ako jednorazová dopravná daň pri registrácii automobily, ale o podrobnostiach nie je zatiaľ rozhodnuté. Pri firemných vozidlách budú odpočty spotreby pohonných látok tiež závisieť od emisí oxidu uhličitého.
Od januára budú musieť belgické pumpy ponúkať aj bionaftu a o rok neskôr aj biobenzín. Taktiež sa zvýšia daňové úľavy pre majiteľov domov so solárnymi panelmi.

Benešov - Bez třiasedmdesáti tisíc přesně devět a půl milionu korun. Právě tolik letos uvolní město ze svého rozpočtu na akce spojené se zachováním či rozvojem životního prostředí. Největší částku z těchto peněz ľ 5,2 milionu korun, spolkne dostavba parku u domova důchodců v Villaniho ulici. To však budou pouze peníze vydané na stavební část akce. Jeden a půl milionu pak bude stát město ještě zakoupení a osázení prostoru dřevinami a keři. Celých dvě stě tisíc pak vydá Benešov na dokončení dosázení zeleně u okružní křižovatky u pivovaru. Na údržbu zeleně ve městě vydá radnice letos dalších 450 tisíc korun. Na částku přes dva miliony korun přijde Benešov úpravy terénu po odtěžení komunálního odpadu na přibyšické skládce a přemístění tamní váhy. Přičemž přestěhování vážícího zařízení přijde na 1,2 milionu korun.

Projekt ochrany a obnovy mokřin na jezeře Qinghai, ve stejnojmenné západočínské provincii byl schválen Čínským výborem pro rozvoj a reformy. Projekt velmi poslouží ochraně zdejších mokřin, jezeru Qinghai a divoké flóře, které jsou na pokraj záhuby v přirodní chraněné oblasti tohoto jezera.
Do roku 2009 bude do projektu investováno 20 milionů čínských juanů.
Na mokřinách jezera Qinghai, které budou zařazeny do Seznamu mezinarodních důležitých mokřin se vyskytuje mnoho vzácných rostlin a žije mnoho vzácných ptáků. Vlivem globálního oteplování a lidské činnosti se koncem minulého století v dané lokalitě začaly projevovat tendence zhoršování ekologického prostředí.

Ve veletržním parku v Shenyangu, v hlavním městě provincie Liaoning na severovýchodě Číny se bude ve dnech 9. černa až 9. října letošního roku konat Vystava světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO 2007. Je to první čínské město, kde bude taková výstava.
Celkem 830 exponátů ze 130 zemí světa bude k vidění na této výstavě, jejimž hlavním tématem je „Řešit kulturu a harmonii v společném rozvoji."
Tři z celkového množství 33 čínských položek zapsaných do Seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO jsou právě ve městě Shenyang.

Podvodní obydlí budou mít k dispozici potápěči provádějící výzkum „bezedného“ jezírka na dně Hranické propasti. Objekt s názvem Habitat má být spuštěn do propasti během dvou až tří týdnů.

Podle čerstvě vydané zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) půjde odhadem 270 až 290 mld. EUR evropských dotací na dopravu. Z této částky obdrží každoročně silniční doprava 125 mld. EUR, železniční 73 mld. EUR, letecká 27-35 mld. EUR a vodní 14-30 mld. EUR.
Zpráva „Výše, struktura a rozdělení dotací na dopravu v Evropě“ je prvním pokusem EEA kvantitativně stanovit tyto dotace a klade si za cíl podpořit diskuzi o skutečném stavu úrovně dotací v rámci sektoru. Výsledky představují střízlivý odhad celkové výše dotací na dopravu v EU.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů