Středa, 24. dubna 2024

Ještě týden je šance posílat kandidáty na ropáky

Ještě týden je šance posílat kandidáty na ropáky

Děti Země Brno o týden do pátku 30. března prodlužují zasílání kandidátů do anket o antiekologický čin Ropák roku a o antiekologiacký výrok Zelená perla roku. Mnozí lidé si totiž na poslední chvíli vzpomněli, že ještě své nominace neposlali. Zejména různé výroky Václava Klause o globální změně klimatu se nyní organizátorům jen hrnou. Formuláře pro vyplnění jsou na www.detizeme.cz/ropak. Ropákem za rok 2005 se stal poslanec z ČSSD Vlastimil Aubrecht. Výsledky budou zveřejněny 27. dubna v Brně v HaDivadle.


„V minulých letech jsme už několikrát termín pro nominace také posunovali, takže nás to moc nepřekvapuje,“ uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země Brno.


Loni v anketě o ropáka za Pardubický kraj opět jako předloni kandidoval radní kraje a předseda dozorčí rady EVO Opatovice, a. s. Petr Šilar za propagaci výstavby ekonomicky a ekologicky rizikové velkokapacitní spalovny komunálních a průmyslových odpadů v Opatovicích nad Labem. Umístil se na sedmém místě.


Na ropáka za rok 2006 je zatím nejčastěji nominována ředitelka odboru posuzování vlivů na životní prostředí na MŽP Jaroslava Honová za zodpovědnost při vydání dvou souhlasných stanovisek, a to za vedení silnice R55 přes ptačí oblast u Bzence bez posouzení varianty mimo ni a za doporučení schválit územní plán Břeclavska bez ekologického vyhodnocení spojení Brna s Vídní čtyřpruhovou silnicí kolem Břeclavi s trasou přes Mikulov.


Na zelenou perlu je často navrhován Václav Klaus, který například loni 26. 11. pro server iHNED.CZ v článku Václav Klaus: Na cestě k svobodě a trhu napsal: „Není možné naslouchat dnes populárním „-ismům“ (jako je multikulturalismus, humanrightismus, ekologismus, supranacionalismus, komunitarismus, feminismus, NGOismus, atd.). Tyto „-ismy“ k větší svobodě nepřispívají, naopak ji ohrožují.“ Tuto anketu již za roky 1995 a 2005 dvakrát vyhrál.

Titul Ropák 2005 získal poslanec z ČSSD a bývalý zmocněnec vlády ČR pro SZ Čechy Vlastimil Aubrecht mj. za zpochybňování vládou v roce 1991 vyhlášených územně ekologických limitů na ochranu podkrušnohorské přírody a krajiny a také obcí Horní Jiřetín a Černice před další povrchovou těžbou uhlí a za hlavní podporu při předložení poslaneckého návrhu na změnu zákona o ochraně přírody a krajiny, kterým by se téměř zamezila možnost veřejnosti ovlivnit rozhodování správních orgánů. Loni o ropáka „usilovalo“ 31 osob.

Vítězem ankety Zelená perla 2005 se stal prezident ČR Václav Klaus (jako předseda vlády tuto cenu získal i za rok 1995), který napsal: „Občanská společnost je polemika se svobodnou společností! A je povinností každého demokrata ze všech svých sil, do konce svých věků proti ní bojovat!!!“ Loni bylo zasláno 56 výroků.

 
Galerie posledních pěti ropáků
 

2001 =  Miroslav Beneš   (poslanec a místopředseda ODS)

2002 =  Pavel Švarc  (gen. ředitel a předseda představenstva Unipetrolu, a. s. a předseda představenstva Spolany, a. s.)

2003 = Jaromír Schling  (poslanec)

2004 = Martin Pecina  (náměstek ministra průmyslu a obchodu)

2005 = Vlastimil Aubrecht  (poslanec a bývalý zmocněnec vlády ČR pro severozápadní Čechy)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů