Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Poptávka po produktech z ekologického zemědělství (tzv. eko- či bioproduktech) v zemích západní Evropy neustále stoupá a člověka napadá, jak je vůbec možné ji skloubit s omezeným objemem surovin. I přes plošný růst podílu ekosurovin však domácí produkce na spotřebu bioproduktů nestačí. Potenciálními dodavateli se docela vážně zdají být státy východní Evropy, stejně se pohlíží i na Čínu. Ta dokonce plánuje rozjet export bioproduktů ve velkém. Její šance patřit v následujících deseti letech k největším ekoproducentům na světě hodnotí experti jako velké a reálné. Už v současné době produkuje spousta malých čínských rolníků vlastní bioprodukty, protože umělá hnojiva a prostředky na ochranu rostlin jsou pro ně příliš drahé.

Benzin s biopalivem - Biopaliva by se měla v Česku začít povinně přidávat do benzinu a nafty od roku 2008, tedy o půl roku později, než se dosud počítalo. Vyplývá to z návrhu novely zákona o ochraně ovzduší. Důvodem odkladu je podle náměstka ministra životního prostředí Jana Dusíka potřeba dobře připravit kontrolní mechanismus.

FTL Prostějov nakoupí nové autobusy s ekologickým provozem - Vypsala veřejnou obchodní soutěž na dodavatele 7 nových autobusů s ekologickým provozem. Tři z nich chce firma nasadit v prostějovské MHD. FTL zájem o vozy poháněné stlačeným zemním plynem. Prostějovský dopravce nyní vlastní 86 autobusů, 27 z nich na stlačený zemní plyn.

ŽDB Group loni rozebrala a zlikvidovala 1350 starých aut, což je 70procentní meziroční nárůst. Bohumínská firma patří mezi tři největší likvidátory starých aut v Česku. Rozebírá vraky z Moravskoslezského kraje a do léta uspořádá několik "svozových dnů". V takové dny umožňuje majitelům předat vrak k ekologické likvidaci v blízkosti jejich bydliště, přičemž vybírá pouze symbolický poplatek za přepravu. V Německu se platí za likvidaci starých aut 70 až 130 eur (2000 až 4000 korun). Letos počítají v bohumínské firmě s padesátiprocentním růstem likvidace starých aut. Firma tvrdí, že se lidé začínají chovat více ekologicky. Druhý důvod však asi spočívá v tom, že městští policisté věnují vrakům větší pozornost. ŽDB navázala spolupráci s Technickou univerzitou. Společně chtějí založit klastr, jehož cílem bude zvýšit výtěžnost druhotných surovin při likvidaci vozidel.

Vláda bude schvaľovať rozpočet Environmentálneho fondu, ktorý jej navrhne minister životného prostredia. Doteraz celoročné hospodárenie fondu navrhoval iba rezortný šéf.
Vyplýva to z novely zákona o Environmentálnom fonde, ktorý dnes poslanci postúpili do druhého čítania. Mení sa aj to, že za hospodárenie s prostriedkami fondu bude zodpovedný jeho riaditeľ a nie minister, ako je to teraz. Návrh zákona tiež vypúšťa utajovanie údajov z informačného systému.
Navrhuje sa tiež doplniť zdroje fondu o úhradu za nerasty vydobyté z výhradného ložiska, na ktoré bol dobývací priestor určený, a úhrada za uskladňovanie plynov alebo kvapalín v prírodných horninových štruktúrach a v podzemných priestoroch.
Mení sa tiež termín na zverejnenie špecifických činností, na ktoré bude možné predložiť žiadosť o poskytnutie podpory pre budúci rok vždy do 30. júna kalendárneho roka. Rovnako sa mení aj termín pri predkladaní žiadostí o podporu formou úveru, teda žiadatelia ich budú môcť predkladať počas kalendárneho roka.

Pardubické lesy budou zelenější. V lesích patřících městu se s příchodem jara začali sázet hlavně původní dřeviny, které jsou pro Polabí typické. Mezi Pardubicemi a Sezemicemi, a u řeky Loučné tak budou růst nové duby, borovice a buky. Pokračuje vedoucí odboru životního prostředí pardubické radnice Miroslav Míča.
"Díky příhodným klimatickým podmínkám, tím myslím, že jaro nám nastoupilo velmi brzo, není zamrznuto a zatím ta vláha v lesích je, tak jsme přikročili k zalesňování holin, které vznikly úmyslnou mýtní těžbou v loňském roce. Letos budeme zalesňovat na 3,7 ha. Je to docela velká plocha a proto na této ploše bude vysázeno 34 tisíc sazeniček."

Přečetl jsem si, že Česká plynárenská unie protestuje proti sazbě uvalované v rámci ekologické daňové reformy na plyn (vycházíme z posledního návrhu, kdy sazby ekologické daňové reformy kopírují minimální sazby požadované EU).
Plynařům vadí, že je navrhovaná sazba daně stejná pro uhlí i pro plyn, i když plyn podle Unie zatěžuje životní prostředí méně než uhlí. Ovšem už neuvádějí zdánlivou maličkost - návrh sazeb se týká spalného tepla a jeho hodnoty jsou u uhlí a plynu zcela rozdílné, protože plyn je mnohem výhřevnější (na výrobu 1 GJ tepla je třeba většího množství uhlí). Pokud si propočteme výsledné zdanění, zjistíme, že zdanění plynu se při sazbě 8,50 Kč na GJ projeví asi pětiprocentním růstem ceny 1 GJ tepla. Ovšem zdanění hnědého uhlí stejnou sazbou (8,50 Kč na GJ) znamená růst ceny až o 27 % v případě energetického využití uhlí a až 17 % v případě tříděného uhlí používaného v menších zdrojích (domácnostech).
Takže konečná výše zdanění je u plynu zhruba pětinásobně nižší než u hnědého uhlí.
TOMÁŠ HORA, Praha

Energeticky nezávislý dům si postavil Mike Strizki, expert na alternativní zdroje energie, v americkém New Jersey.
Objekt nepotřebuje žádný tradiční zdroj energie, a tak Strizki neplatí žádné účty za elektřinu ani za plyn, přičemž dům také neprodukuje žádné zplodiny CO2.
Pro provoz domu je potřeba primárně elektrická energie, kterou Strizki získává ze slunečních kolektorů. Proud získaný ze slunce pak slouží k výrobě vodíku, kdy se ve sklepní nádrži rozkládá voda na kyslík a vodík. Získaný vodík slouží jako palivo do palivových článků, které dodávají energii potřebnou na provoz celého domu. V zimě, kdy je zisk ze slunečních kolektorů nižší, využívá Strizky zásoby vodíku v deseti čtyřtisícilitrových nádržích, které naplní přes léto.
Energeticky soběstačný dům ale neznamená, že by musel být skromný. Majitel ho má vybavený například velikou plazmovou televizi, nebo parními lázněmi. Nic ovšem není zadarmo, obzvláště dům Mika Strizkiho. Jeho vybudovaní přišlo na půl milionu dolarů, z toho polovinu investice získal majitel v podobě grantu od státu New Jersey.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů