Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Technologie. Po letech velkých slov a malého prodeje se v nákladní automobilové dopravě schyluje ke skutečně masovému nasazení diesel-elektrické hybridní technologie. Wal-Mart, provozovatel druhé největší soukromé flotily nákladních vozů (po balíkové službě UPS), vyhlásil rozsáhlý ekologický program, jehož součástí je i plán na masové nasazení nákladních vozů a tahačů s hybridním pohonem. Wal-Mart zahájí spolupráci s konsorciem Peterbilt Motors Company - Eaton Corporation, které vyvíjí sériový hybridní pohon. Testy ukazují, že alternátor/elektromotor, umístěný mezi spojku a převodovku, dokáže ve spojení s akumulátory snížit spotřebu asi o 7 procent. To v podmínkách provozu flotily Wal-Mart odpovídá roční úspoře téměř 9 tisíc dolarů na jeden vůz.

Na webu Generálního ředitelství Evropské komise pro životní prostředí je zřízena nová stránka věnovaná zeleným veřejným zakázkám. Lze na ní nalézt např. informace o legislativním rámci, připravované konference a semináře na téma zelené veřejné zakázky, informace o národních strategiích nebo informace o realizovaných projektech.
http://ec.europa.eu/environment/gpp/index_en.htm

Evropská komise připravuje zavedení ekologické daňové reformy, chce ji představit 28. března 2007. Cílem reformy by měly být úspory energií a snížení emisí skleníkových plynů. Na jarním summitu EU se představitelé vlád EU27 dohodli na snižování emisí oxidu uhličitého, a to o 20 % do roku 2020 ve srovnání s úrovní emisí v roce 1990. Nyní je hlavní nástrojem snižování emisí systém obchodování s emisními povolenkami. Zavedením „zelených daní“ by chtěla Komise nasměrovat výrobce i spotřebitele k tomu, aby dávali přednost výrobkům, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Řada členských zemí však nesouhlasí s tím, že podobnými návrhy Komise zasahuje do jejich suverenity v oblasti zdanění. Komise a německé předsednictví však chtějí všechny v EU27 přesvědčit, že tento postup je nezbytný.

Emise oxidu uhličitého v Česku spadající pod regulaci EU se loni proti předešlému roku příliš nezměnily. Řekl to včera agentuře Reuters Jaroslav Suchý z ministerstva životního prostředí. Evropská komise v pondělí rozhodne o českém přídělu emisních povolenek na léta 2008 až 2012. České firmy dostaly na léta 2005 - 2007 povolenky na emise 97,6 milionu tun CO2 ročně. V roce 2005 vypustily 82 milionů tun, což přispělo k celkovému přebytku na evropském trhu povolenek.

Opatření na ochranu klimatu před globálním oteplováním se rakouská vláda rozhodla financovat zvýšením daní z pohonných hmot. Podle středečního rozhodnutí kabinetu, které vstoupí v platnost od 1. července, bude daň zvýšena o tři eurocenty za litr benzinu a pět eurocentů za litr nafty.

Občanské sdružení V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín podá dnes žalobu na elektrárenský koncern ČEZ. Jeho členové žádají okamžité zastavení provozu elektrárny, neboť je údajně v rozporu s atomovým zákonem. Oznámila to včera právní zástupkyně sdružení Radka Dohnalová. Společnost ČEZ tvrdí, že zákon nijak neporušuje. Atomový zákon Temelín podle sdružení porušuje tím, že na zařízení není přednostně zajišťována jaderná bezpečnost. Elektrárna používá palivo, které se kroutí více, než se původně předpokládalo. To pak narušuje i funkci řídících tyčí neboli klastrů zastavujících štěpnou reakci.

Skupina ČEZ investuje 141 milionů polských zlotých, tedy přes miliardu korun, do odsíření polské Elektrárny Skawina nedaleko Krakova. ČEZ je od loňského května majoritním vlastníkem elektrárny. Půjde o dosud největší zahraniční investici do již vlastněného majetku Skupiny ČEZ.
První etapa odsíření skončí letos v prosinci, kdy bude elektrárna splňovat normy Evropské unie. Celkové dokončení ekologizace se plánuje na podzim roku 2008. Emise oxidu síry díky tomu klesnou o 92 procent.
Soutěž na zajištění obou etap odsíření vyhrála polská společnost Rafako. "Spolupráce s jedním dodavatelem zjednoduší koordinaci výstavby a urychlí dokončení celého ekologického díla," upřesnil ředitel pro strategii Elektrárny Skawina Lumír Jendryščík. ČEZ již dříve v elektrárně investoval například do úprav hořáků, čímž snížil emise dusíku, či odhlučnění.
ČEZ koupil elektrárnu Skawina společně s elektrárnou Elcho od americké společnosti PSEG Global. Za majoritní podíly zaplatil 10,8 miliardy korun a šlo o největší českou investicí v zahraničí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů