Sobota, 20. dubna 2024

Zpátky do látkových plen, velí ekologové

Zpátky do látkových plen, velí ekologové

Písek - Po jednom kojenci zůstane tuna použitých jednorázových plen. Na skládce se rozkládají stovky let. Vraťme se k látkovým, vyzývají ekologové.

Ekologické sdružení Rosa chce rodiče přimět, aby na jednorázové plenky zapomněli. Pro každého novorozence připravilo v jihočeském Písku, Ledenicích a Nových Hradech balíček s moderními látkovými plenami za patnáct set korun.

Stejná organizace zorganizovala poprvé v Česku mezinárodní kampaň Týden opravdových plen, jejíž součástí byla například v Olomouci výstava látkových plenek.

Ekoporadna Rosa se snaží přesvědčit veřejnost, že látkové plínky jsou lepší - pro životní prostředí, pro děti i pro jejich rodiče, kteří mohou s látkovými plenkami ušetřit.

Poločas rozpadu

Přestože se látkové pleny musí prát, z celkového ekologického srovnání jednorázové plenky porážejí. "Z ekologického pohledu představují jednorázovky opravdové zlo," konstatuje Věra Soukupová ze sdružení Rosa.

Použitá jednorázová plena se musí buď spálit, čímž se do ovzduší uvolňují škodliviny, častěji však plenky končí na skládce. Tam se rozkládají dalších 200 až 400 let. Důležitou součástí jednorázových plech jsou totiž materiály z plastu, který je "nezničitelný".

"Vysoká je spotřeba neobnovitelných surovin k jejich výrobě, vysoká je i spotřeba energie k jejich výrobě, znečišťuje se voda - například při bělení buničiny," řekla Soukupová.

Peníze versus kyčle

I ze zdravotního hlediska jsou látkové pleny pro dítě lepší, lépe udržují požadované postavení dětských kyčlí.

Moderní látkové plenky jsou sice dražší, jedna vyjde na stokoruny, ale jde o jednorázovou investici, takže se vyplatí.

Ivana Hlobilová na svých internetových stránkách www.latkovepleny.cz uvádí, že za jednorázové plenky pro jedno dítě zaplatí rodiče 18 až 25 tisíc korun. U látkových plen jde o částku o více než polovinu nižší - pět až deset tisíc korun.

"Když máte více dětí, náklady prudce klesají, protože nemusíte kupovat novou výbavu," dodala Hlobilová.

K látkovým plenám se hlásí první radnice

Jihočeské sdružení Rosa už mělo ve svých kampaních úspěch. Před patnácti lety zahájilo akci proti používání škodlivých fosfátových pracích prostředků a ministerstvo životního prostředí nakonec fosfáty zakázalo.

Látkové pleny od A po Z - podrobnosti ZDE

Teď se Rose podařilo získat na svou stranu první radnice v jihočeských Ledenicích a Nových Hradech, které si jako dárek při vítání občánků připravily balíček s látkovými plenkami v hodnotě jednoho tisíce korun.

Podle ekologické poradny Rosa se používání plenek radnic netýká jen zdánlivě. Jednorázové pleny totiž výrazně zvyšují množství komunálního, nevytříděného odpadu.

Lidé ze sdružení Rosa mezi matkami zjišťují, jak jsou s látkovými plínkami spokojené. "Odezvu ale ještě nemáme, zatím rozdáváme maminkám dotazníky," řekla Aktuálně.cz Adéla Chadimová z Rosy. Lidé ze sdružení si ovšem uvědomují, že změna bude trvat dlouho.

Napřed jsou například v Anglii, Irsku, Rakousku, Švédsku, ale také na Novém Zélandu, v Mexiku či Turecku.

Jaké jsou? Výborné!

Látkové pleny používá pro své čtyřměsíční dítě například Dominika Kovaříková z Olomouce."Jaké jsou? Výborné!" nemůže si je vynachválit.

U jednorázových plen se jí dříve několikrát stalo, že protekly a mimino pak musela celé převléci. U látkových, které na první pohled vypadají stejně jako jednorázovky, se jí to nestává.

Nevadí jí, že se látkové pleny musí prát. "U nás pere pračka. Použité plínky dávám do kyblíku, a když je plný, hodím je do pračky. Pak stačí, když uschnou na prádelní šňůře, žehlit se nemusí," vysvětluje Kovaříková, podle níž nejde o nijak časově náročnou práci.

Obchodů, kde se dají látkové pleny koupit, je po celé republice jen několik. Rodiče je obvykle nakupují na internetu, prodávají je i některé matky na mateřské dovolené.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů