Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jak by mohla změnit příprava olympiády životní prostředí v české metropoli? Radní za Stranu zelených, jenž má rezort na starosti, si myslí, že by Praha měla tak gigantickou akci pořádat teprve tehdy, až vyřeší problémy s infrastrukturou a náklady nebudou tak vysoké. Petra Štěpánka se ptejte 3. dubna ve 14:00.
na www.lidovky.cz

Nevzhledná a značně rozsáhlá nelegální skládka odpadů u OC TESCO v Brně - Králově Poli hyzdila MČ Královo Pole přes rok. O  odstranění skládky byla postupně  požádána MČ Královo Pole, Odbor ŽP MMB, ale dlouho se nic nedělo  a skládka vesele rostla. Nepomáhala ani kritika na našem portálu v tisku i televizi. Po volbách byl na problematiku přetrvávající skládky upozorněn i nový předseda komise ŽP Rady města Brna Dr.M.Vlašín. Dnes můžeme s radostí konstatovat, že skládka již nehyzdí příezd k obchodnímu centru, Jenom se trochu obáváme, aby nevznikla nová. V blízkosti se totiž rekonstruuje starší budova  nakládání s odpady ze stavby nevypadá zrovna ideálně.

Švédska vláda chce podporovať kúpu ekologických automobilov príspevkom 10 000 SEK, v prepočte približne 36 000 SKK. Bonus sa bude poskytovať od budúceho týždňa do decembra 2009.
Kritériom ekologického auta je maximálny objem vyprodukovaného oxidu uhličitého (CO2) na úrovni 120 gramov na kilometer. "Tento rabat by mal ku kúpe ekologický automobilov motivovať viac ľudí," povedal dnes švédsky minister životného prostredia Andreas Carlgren. V tomto roku vláda na príspevky vyčlení 50 miliónov SEK, v roku 2008 a 2009 sa objem týchto finančných prostriedkov zdvojnásobí.

Český ministr životního prostředí Martin Bursík v Praze předalsvému německému kolegovi Sigmaru Gabrielovi český návrh změny směrnice o odpadech. ČR chce zabránit transportu odpadů po Evropě ke spálení.
Němci mají jako předsednický stát EU nalézt konsenzus všech stran. Vicepremiér Bursík novinářům řekl, že pro návrh bude hledat spojence mezi ministry visegrádské čtyřky, kteří do Česka přijedou během měsíce.

Podle dnešní zprávy čínské tiskové agentury Nová Čína město Chongqing založilo kontrolní systém v čistírnách odpadních vod u nádrže Tři-soutěsky, tím realizuje dozor a kontrolu nad vyčištěním odpadních vod u nádrže Tři-soutěsky, aby tak zajistilo bezpečnost a kvalitu vody v nádrži Tři-soutěsky.
Podle informace tento systém uplatňuje denní kontrolu na 16 čistírnami odpadních vod ve městě Chongqing u nádrže Tři-soutěsky, a zároveň poskytuje informace o pitní vodě a průmyslové vodě v této oblasti.
Od konce roku 2005 Chongqing investoval celkem 10 miliard čínských juanů do výstavby 30 projektů pro čištění odpadních vod, tím snížil znečišťování pitné vody a průmyslové vody v této oblasti.

Lhasa, hlavní město čínské autonomní oblasti Tibetu, v druhé polovině letošního roku vybuduje první moderní čističku odpadních vod.
Podle informace příslušné odpovědné osoby městské vlády ve Lhase, investice do této továrny činí 400 milionů Juanů. Na začátku po vybudování bude čistit 150 tisíc tun vody. Cílem však je, aby čistila denně 250 tisíc tun odpadních vod. Čistička bude provádět biochemické procesy, rozkládat škodliviny v nečisté vodě, aby dosáhla lepšího výsledného efektu.
V posledních letech se ekonomika ve Lhase rychle rozvíjí, populace se zvyšuje, čištění odpadních vod se stalo důležitým článkem ochrany životního prostředí ve Lhase. Ale Lhasa doposud nemá čističku odpadních vod, nečistá voda je odváděna do přírody.
Podle informace, Čína ještě nemá precedens vybudování továrny pro řešení nečisté vody v oblastech, které mají vysokou nadmořskou výšku a vysokou studenost.

Chebská radnice se bude zabývat tím, jak snížit vysoké dotace na likvidaci komunálního odpadu ve městě.
V Chebu platí obyvatelé roční poplatek v maximální výši, tedy 500 korun, přesto výběr ani zdaleka náklady na likvidaci odpadu nekryje. Ani rostoucí třídění odpadu náklady nesnižuje. Starosta Chebu Jana Svoboda nevyloučil ani možnost, že by se město vrátilo k placení za popelnici, místo paušálního poplatku, řekl. "Bylo by nerozumné neuvažovat o systému, který by vedl k ekonomičtějšímu výběru a zároveň čistějšímu městu," uvedl Svoboda. "Teď začneme dávat dohromady všechny podklady. Chceme, aby na tom město neprodělávalo. Když to jde jinde, může jít i v Chebu," uvedl Svoboda. Cheb ročně vybere na poplatcích asi 17 milionů korun.

Českým vědcům se shodou několika šťastných okolností podařilo unikátním způsobem popsat celý životopis meteoritu, který putoval kosmickým prostorem 160 milionů let.
 Nejprve našel v roce 2000 zbytky meteoritu v severní Libyi český sběratel. Ten také vzorek dovezl do Prahy ke zjištění, zda kámen má pozemský nebo kosmický původ. Odborníci z České geologické služby provedli řadu analýz a pak mohli radostně konstatovat, že jde o meteorit, a to přímo unikátní, totiž lunární. V muzeích, vědeckých laboratořích a soukromých sbírkách je asi 30 tisíc meteoritů, ale jenom 43 z nich má lunární původ. Následně se vědcům podařilo docela přesně zmapovat místo, odkud meteorit pochází a také dobu, po kterou pobýval v kosmickém prostoru. A to je další unikát. Navíc zásluhou našich odborníků bude asi nutné přepsat geologickou historii Měsíce.
"Daleko od pravdy to samozřejmě není. Nyní je nutné tyto údaje podložit ještě dalšími metodami. Na tom už se pracuje. A tyto výsledky je nutné publikovat."
Říká Jakub Halda, vedoucí laboratoře rentgenové mikroanalýzy České geologické služby. Podrobněji se k výzkumu zřejmě nejmladší známé lunární horniny, měsíčního meteoritu, který dostal jméno Northeast Africa 003-A, vrátíme v Kaleidoskopu, který se bude vysílat 28. dubna.

Neratovicemi prošel ohlášený pochod ultrapravicového sdružení Národní korporativismus. Skupinu zhruba stovky demonstrantů hlídalo tři sta policistů. Za propagaci fašistických symbolů byli zadrženi dva muži.
Členové sdružení Národní korporativismus ohlásili, že chtějí demonstrovat nesouhlas s devastací životního prostředí. Akci povolila neratovická radnice.
Hned na začátku akce policie zadržela dva demonstranty, protože se jí nezdály nápisy na tričku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů