Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Plzeňští policisté pátrají po neznámém pachateli, který odcizil z pozemku bývalého hypermarketu ve Studentské ulici dva vodovodní hydranty, hliněný stožár a kanálový poklop. Předběžně odhadnutá škoda byla vyčíslena na padesát tisíc korun.

Největší australské město Sydney se v sobotu pozdě večer na protest proti globálnímu oteplování ponořilo téměř do tmy. Městské orgány, podnikatelé i majitelé domů v rámci připravené akce vypnuli osvětlení, aby dali najevo znepokojení z plýtvání energií a poškozování klimatu. Rozsvícena zůstala jen nouzová světla budov a pouliční osvětlení a také osvětlení obchodního přístavu, kde se ve dne v noci pracuje.

Zhruba tři hektary mokřadní louky a rákosu zničil požár u Ladné na Břeclavsku. O domov tak přišly desítky ptáků a dalších živočichů, kteří v mokřadu mají útočiště.
Plameny šlehaly do výše až deset metrů. V době vzniku ohně se na louce pohybovali pouze pracovníci polské firmy, která tam hledá zemní plyn a ropu. Starosta ladné Zdeněk Juračka zvažuje, že jejich činnost ukončí, protože je to již druhá mimořádná událost, kterou mají zřejmě na svědomí nezodpovědní lidé.

Bushova vláda včera u Nejvyššího soudu utrpěla porážku ve sporu týkajícím se skleníkových plynů, které podle ekologů přispívají ke globálnímu oteplování. Vládní Agentura pro ochranu životního prostředí podle nejvyšší soudní instance USA pochybila, když bez zdůvodnění odmítala regulovat emise skleníkových plynů z nových automobilů.

Česko čeká do konce století vážný nedostatek vody, který bude nebezpečím pro celou ekonomiku. To je jeden ze závěrů další zprávy Mezivládního panelu pro změny klimatu, kterou včera začali projednávat vědci v Bruselu.
V Česku i celé střední Evropě se v příštích desetiletích zvýší průměrné teploty o několik stupňů. Ekonomiku však ohrozí zejména problém s vodou. Roční průměr srážek zůstane sice stejný, ale lze očekávat zejména silné přívalové deště a dlouhá období sucha. To povede jednak k častějším záplavám, jednak ke snížení množství vody v půdě.
Podle českého klimatologa Jana Pretela se to bezprostředně dotkne zemědělství a lesnictví, ale třeba i energetiky. Elektrárny totiž používají vodu z řek ke chlazení. Menší množství vody v korytech a její teplota zvýšená až o čtyři stupně ale mohou být pro elektrárny velký problém.
Zpráva IPCC o dopadech globálního oteplování bude zveřejněna v pátek. HN mají k dispozici její předběžnou verzi.

Moravský kras - Naučné stezky Moravského krasu, je název zcela nové brožury, kterou vydali pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Lidé, kteří se podle ní vydají na cesty, si mohou dopředu přečíst a vybrat, do které oblasti se vydají. "Je to drobná publikace pro běžného návštěvníka. Po přehledu naučných stezek je ze strany návštěvníků velký hlad," uvedl vedoucí správy chráněné krajinné oblasti Leoš Štefka. Brožura, v níž jsou kromě sedmi naučných stezek představena také muzea a přírodní expozice v krasu, bude k dispozici v informačních střediscích i v knihovnách. "Každý rok se snažíme alespoň jednu naučnou stezku opravit a doplnit k ní informační panely. Letos počítáme s rekonstrukcí stezky vedoucí Josefovským údolím," doplnil Štefka.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů