Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nadace ocení aktivity chránící životní prostředí

Nadace ocení aktivity chránící životní prostředí

Ještě dva týdny mohou lidé nominovat kandidáty na Cenu Josefa Vavrouška, kterou již po jedenácté vyhlašuje Nadace Partnerství a Nadace Charty 77. Cena je udělována jednotlivcům a má zviditelnit konkrétní aktivity ve prospěch životního prostředí, které se tak mohou stát příkladem pro další. Nominace do soutěže mohou lidé zasílat nejpozději do 15. dubna 2007. Generálním partnerem ceny je společnost Českomoravský cement.

"Josef Vavroušek byl jako federální ministr životního prostředí jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy. Jako vůbec první například uspořádal setkání evropských ministrů svého rezortu. Jeho odkaz tak dodnes zůstává inspirací k většímu respektu vůči životnímu prostředí," vysvětluje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Nominaci do soutěže, která nese Vavrouškovo jméno, může zaslat kdokoli, stačí nejpozději do 15. dubna vyplnit elektronický formulář na webových stránkách Nadace Partnerství (www.nadacepartnerstvi.cz/vavrousek). „Do dnešního dne bylo prozatím nominováno deset kandidátů, počítáme však s tím, že jich bude více, lidé často váhají do poslední chvíle,“ dodává Kundrata.

V loňském roce byla na Cenu Josefa Vavrouška navržena například i učitelka přírodopisu z Moravské Třebové, Marie Pechancová. Cenu si nakonec odnesli dva laureáti. První z nich získal in memoriam Jan Bouchal, známý propagátor bezpečnějších podmínek pro pražské cyklisty, který ironií osudu zahynul po srážce s automobilem, když se vracel na kole domů. Mnozí ho znali i jako schopného novináře, který upozorňoval na střety zájmů pražských politiků. Druhou z cen si odnesla ředitelka brněnského Ekologického centra Veronica Yvonna Gailly za výjimečný přínos ekologickému poradenství v ČR a za prosazení unikátních modelových projektů v Hostětíně. Především díky její zásluze dnes tato malá obec v Bílých Karpatech využívá výtopnu na biomasu, kořenovou čističku odpadních vod nebo solární kolektory na ohřev vody.

http://www.chrudimka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů