Pátek, 19. dubna 2024

3 x o civilizačním pokrytectví

3 x o civilizačním pokrytectví

"Kupujeme jenom organické potraviny," chlubil se mi newyorský kamarád vždycky, když zavítal do Prahy. "V ulici máme Kooperativní obchod, v němž jsme členy. Občas dokonce chodíme na brigádu kompostovat."
Nadšené vyprávění o zdravém životním stylu vydrželo rezidentovi z Manhattanu pět let. Dnes už členem organické kooperativy není. Před nedávnem se dověděl, odkud jeho vysněné biopotraviny pocházejí. Tak třeba organický jogurt: vyrábí se ze sušeného organického mléka novozélandských krav, které do Spojených států přepravují drahá a neekologická letadla. A čerstvé mléko? Z organické farmy, samozřejmě. Krávy tu mají spoustu místa, těší se dobré psychické kondici a dojí s reklamním úsměvem v tlamě. Potíž je v tom, že pastviny založili v poušti, takže zavlažování luk je vykoupeno nepřetržitým provozem stovek energeticky náročných čerpadel.
"Zdaleka největší ranou ale byla zpráva o jahodách," vyznal se mi odnaučený jedlík bio-zboží. "Domácí plantáže na módní trendy nestačí, takže naše organické jahody pocházejí z Číny..."

- - -
Britové nejsou nijak silní v recyklaci. V disciplínách, jakými jsou sběr starého papíru, skla, plechovek, pet lahví či vybitých baterek je předčí kdejaká země Evropské unie. Podle zpráv vládní Agentury pro potravinářské standardy se ale jedna recyklační dovednost najde: v Británii se recyklují sendviče, masové pirohy a hotová jídla.
Vládní inspektoři zjistili, že mnohé britské firmy, které zásobují všelijaké večerky, obchůdky na rohu a tak zvané nezávislé prodejce, každý večer sice vyhodí neprodané chleby, ovšem sýr, salám a zeleninu dají zmrazit, aby je druhý den do obchodů vrátili v sendvičích jako čerstvé.
Předseda kontrolorů Andrew Hopkin prohlásil, že než se konečně prodá, stejný kus salámu zmrzne a rozmrzne třeba pětkrát. Jaké ale bylo překvapení strážců standardů, když chtěli tento druh recyklace potrestat. Přelepování čerstvých potravin novými daty sice je trestné, avšak vystavení nového štítku jídlu, které bylo zmraženo a zase rozmraženo, trestné není.
A tak jediné, co vládní agentura zmohla, bylo prohlášení, v němž se praví: chcete se vyhnout recyklovaným sendvičům? Nenakupujte ve večerce na rohu.

- - -
Evropská unie změnila způsob udílení dotací zemědělcům a předseda českého spolku chovatelů ovcí a koz se veřejně vyděsil. Pro chov ovcí již nebude jakákoli motivace! Jak upřímné, ale ať to řekne ovcím: existujete pouze na dotace. A po dotacích - tečka.

AUTOR: Michal Růžička

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů