Pátek, 19. dubna 2024

Kam o víkendu

Kam o víkendu

V pátek 13. dubna od 16 hodin začíná v ekologickém školicím středisku v osadě Jizerka Soví noc. Na programu dvoudenní akce je setkání se sovami ze stanice pro handicapované živočichy, škola soví řeči a vycházka za hlasy do nočního lesa.
Tel.: 602 111 752, www.projizerky.cz

V zámku Žirovnice na Pelhřimovsku, asi 11 kilometrů od Kamenice nad Lipou, byla otevřena nová expozice venkovských řemesel a tradic. Doplňuje tak dosavadní expozice perleti, historie a galerii. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 16 hodin.
Tel.: 565 494 095, www.zirovnice.cz

Výstava "Zvířata uprostřed velkoměsta", konající se ve Středočeském muzeu do 30. září, představuje území hlavního města Prahy jako prostředí, v němž spolu s milionem lidí žije početné společenstvo živočichů. Třeba počet zde hnízdících ptáků je srovnatelný s řadou chráněných území. Zpestřením výstavy jsou i některé druhy (jeseter, pelikán), které byly v Praze zastiženy kdysi dávno a třeba v celé známé historii pražských zoologických výzkumů pouze jednou, nebo druhy, o jejichž přítomnosti v Praze ví jen málokdo (výr velký).
Zámek 1, 233 029 011, www.muzeum-roztoky.cz

Den Země, plný jarmarků, koncertů, besed a promítání filmů, se od 15. do 22. dubna koná ve Zlíně. V neděli 15. začíná program Pasekářskou stezkou - procházkou po naučné stezce v přírodním parku Želechovické paseky. V pondělí proběhne krajský veletrh globální výchovy pro učitele, neziskové organizace i veřejnost. Hlavní program oslav bude v pátek na náměstí Míru. V rámci ekojarmarku vás čekají stánky s prezentacemi základních škol a ekologických sdružení nebo koncert skupiny Druhá tráva.
www.mestozlin.cz

Jedenáctý ročník Otevírání jara a turistické sezony v Hradci nad Moravicí proběhne v sobotu 14. dubna. Pro návštěvníky jsou připraveny tři turistické trasy a bohatý program na Mariánských loukách a v Areálu dobré pohody v Žimrovicích s atrakcemi pro děti i pro dospělé. Těšit se můžete mimo jiné na jízdu historickým parním vlakem, který vyjíždí v 7.25 z Ostravy-Svinova.
Tel.: 553 783 939, www.muhradec.cz

S mottem Vidět a vědět a podtitulem Slavnost vědy a umění proběhne 17. - 22. dubna v Olomouci
 42. ročník nejstaršího českého festivalu věnujícího se populárněvědeckému dokumentárnímu filmu. Program festivalu pokrývá jak přírodní, tak i společenskovědní obory.
Základem programu Academia Film Olomouc jsou dvě soutěže: o nejlepší český a nejlepší světový současný populárněvědecký dokumentární film. Zaujmout může snímek tří švédských režisérů, v nichž devětadvacet expertů nahlíží stav Země. Filmový štáb se pohyboval mezi Keňou a Brazílií, Čínou a Grónskem a dal prostor univerzitním profesorům i byznysmenům, aby prezentovali svůj názor na důsledky ekologických změn v minulosti i blízké budoucnosti. Hlavní retrospektivou je série projekcí Vladimira Kobrina, dále bude uveden nizozemský klasik Bert Haanstra nebo francouzský velikán Jean Rouch.
Tel.: 585 633 434, www.afo.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů