Pátek, 29. března 2024

Zelení vychladli, nechtějí rozbít vládu

Zelení vychladli, nechtějí rozbít vládu
Co je víc: Sedět ve vládě se stíhaným Jiřím Čunkem a jeho "nepřijatelnými" výroky o Romech, nebo z ní odejít a přijít o ministerstva a možnost prosazovat zelenou politiku. Přesně na tuhle otázku odpoví Strana zelených v sobotu.

Na odpověď netrpělivě čeká nejen lidovecký předseda Čunek, ale hlavně premiér Mirek Topolánek. Zeleným totiž Čunek ve vládě vadí a už několik týdnů hrozí, že kvůli jeho xenofobním výrokům, jak je označili, kabinet opustí. Topolánkova vláda by se rozpadla.

I přes silná slova zelených ale Čunek i Topolánkova vláda sobotu přežijí. Výroky jako "my s ním ve vládě budeme sedět pouze obtížně" (místopředseda zelených Ondřej Liška před dvěma týdny) se změnily na "vůbec není jisté, že se to dostane na program," (předseda středočeské organizace Strany zelených Jiří Čejka včera).

Čunek ne, ale vláda ano

Když Čunek před časem mluvil o Romech jako o opálených, kteří dělají binec a ohně na náměstích, spustila se ze strany lídrů zelených smršť protestů a výhrůžek, že s takovým politikem v jedné vládě sedět nebudou. "My můžeme stěží tolerovat tyto typy výroků a postojů a současně být ve vládě," řekl například předseda Strany zelených Martin Bursík.

Premiér Topolánek si Čunka odvolat netroufá. Někteří lidovci hrozí, že by mu mohli z vlády odejít a Topolánek chce nejen prosadit své reformy, ale také dovládnout do konce volebního období. I mnozí lidovci jsou nespokojení se svým předsedou, ale nechtějí si nechat od koaličních partnerů diktovat, kdo za ně bude v kabinetu sedět. Také se bojí vnitřních bojů o moc, kdyby Čunka stáhli z jeho vládních funkcí. Proto se čeká, že situaci v sobotu vyřeší zelení na své republikové radě. Alespoň se to zdálo z jejich prohlášení.

Odhodlání zelených ale s blížící se sobotou poněkud vychladlo. "Myslím, že jsou další věci, které budeme řešit, jako například vládní návrh ekonomické reformy. Tam mohou být problémy. Kdyby tím jediným byl případ pana vicepremiéra Čunka, tak rozpad koalice nehrozí," řekl včera například jihočeský zelený Martin Mach.

Výrazný člen Strany zelených Matěj Stropnický se na únorovém sjezdu nezdráhal kritizovat Bursíkovo vedení strany a předtím dokonce i vstup zelených do vlády. Dnes sice říká, že si neumí představit jiné východisko, než že Čunek rezignuje. Ale na otázku, zda bude v sobotu chtít, aby jeho strana kvůli Čunkovi opustila vládu, odpověděl: "Nemyslím, že bych já nebo mí kolegové navrhli něco takového. Takové tlaky tam asi nebudou. Znamenalo by to rozpad koalice." A na otázku, zda to tedy potom neodporuje slibům zelených před volbami, že změní politickou kulturu v Česku, odpověděl: "Ano, v zásadě máte pravdu. Ale tady jde o otázku, zda kvůli tomu rozbíjet vládní koalici."

Někteří členové zelených působili před sobotou dojmem, že by se o Čunkovi nejraději nebavili. Jako předseda středočeské organizace Strany zelených Jiří Čejka, který zpochybnil možnost, že se případ Čunek dostane vůbec na pořad jednání. A co má podle něj s Čunkovým postojem k Romům udělat jeho strana? "Ty výroky jsou nedůstojné...," odpověděl Čejka asi třikrát a vždy se odmlčel. Uvidí prý až v sobotu.

Zelené kompromisy

Ministryně za zelené Džamila Stehlíková, která má otázky kolem menšin ve vládě na starosti, připustila, že výroky zelených o Čunkovi byly příliš silné a vzbudily příliš velká očekávání. Není to navíc poprvé, co zelení, kteří loni slíbili svým voličům zásadovou politiku, zlepšení politické kultury a že se nenechají "zkorumpovat mocí a funkcemi", slevili ze svých zásad. Nelíbilo se jim, že chce vláda prodat akcie ČEZ, ale jen se při hlasování zdrželi. Nelíbila se jim raketová základna USA, ale ustoupili. "Máte pravdu, řada lidí nás volila s tím, že přineseme nový styl, ale podívejte se, co všechno v té vládě držíme: moderní přístup k reformám, proevropštější politiku, bez nás by nebyly vládní návrhy ohleduplnější k životnímu prostředí. Nakonec i ten mediální boj s panem Čunkem o sociální otázky a otázky menšin se odehrává díky nám. To jsou důvody, proč v té vládě zůstat," vysvětlila Stehlíková.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů