Pátek, 29. března 2024

Sousedská politika EU má nový finanční nástroj

Sousedská politika EU má nový finanční nástroj
Evropská unie již několik let poskytuje prostřednictvím rozvojové spolupráce pomoc partnerským zemím v různých regionech světa. Evropským podnikatelům, regionálním samosprávám, oborovým sdružením či nevládním organizacím tak zároveň dává příležitost navázat při realizaci konkrétních projektů velmi úzké vztahy s jejich protějšky v zemích, které pomoc přijímají.

Jednou z oblastí, na které je rozvojová spolupráce zaměřena, je tzv. sousedská politika EU, která je od letoška financována pomocí nově vytvořeného nástroje ENPI. Ten v sobě zahrnuje původní programy Tacis, Meda a Interreg a je určen pro následujících šestnáct zemí: Alžírsko, Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Egypt, Gruzii, Izrael, Jordánsko, Libanon, Libyi, Moldávii, Maroko, Palestinu, Sýrii, Tunisko a Ukrajinu.

Pro období 2007-2013 se pro ENPI počítá s celkovým rozpočtem 12 miliard eur, konkrétní rozdělení fondů do národních, regionálních a přeshraničních programů je naplánováno na první čtyři roky, tedy do roku 2010.

Jedním z hlavních cílů ENPI je podpořit udržitelný rozvoj v partnerských zemích a přiblížit tamější standardy a politiky těm evropským, a to podporou ekonomických a demokratických reforem včetně ochrany životního prostředí, veřejného zdraví, řízení migračních toků a boje proti terorismu. Zahrnuta je i oblast vzdělávání a školení, kde se počítá např. s vytvořením nového systému stipendií pro studenty a doktorandy z partnerských zemí.

Prioritní oblasti sledované v jednotlivých partnerských regionech jsou popsány v národních akčních plánech, které byly vytvořeny v úzké spolupráci mezi EU a jednotlivými zeměmi tak, aby odrážely společné zájmy obou stran. EU zároveň připravila i několik tematických programů, které řeší pomoc v jedné nebo více oblastech společných pro několik partnerských zemí a jednu nebo více členských zemí EU. Jako příklad lze uvést program Tempus nebo Life. Dalším prostředkem pomoci jsou i programy přeshraniční spolupráce mezi blízkými regiony v jednom nebo více členských státech EU a jedné nebo více partnerských zemích, které se realizují na vnějšní hranici EU.

Podrobnosti na ec.europa.eu world/enp/funding_en.htm

AUTOR: Blanka Jakubcová

CEBRE

Česká podnikatelská reprezentace při EU
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů