Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dvě výstavy věnované přírodě a krásám krajiny si mohou prohlédnout turisté, kteří přijedou na Šumavu. První z nich se jmenuje Historie Královského hvozdu a je v Informačním středisku Národního parku Šumava v Alžbětíně. Druhou, s názvem Moje krajina bydlí na Šumavě, otevřelo Muzeum Šumavy v Železné Rudě, řekl Václav Šebelík z tamního informačního centra.
V Alžbětíně výstava potrvá do 20. října. Otevřeno je kromě pondělí každý den od 10:30 do 16:30 hodin. V Železné Rudě si mohou novou výstavu olejomaleb a pastelů Zdeňka Papeše turisté prohlédnout ve dnech úterý až sobota od 09:00 do 17:00 a v neděli od 09:00 do 12:00 hodin.

Před budovou ministerstva dopravy demonstrovali majitelé rekreačních plavidel. Protestovali proti zákazu plavby během letních měsíců.

Čína zařadila ukazatele environmentální a energetické spotřeby do rámce prověrky provozního stavu a výrobní dovednosti zpracovatelských podniků.
Ministerstvo obchodu nedávno požádalo o upevňování správy nad zpracovatelskými podniky. V případě, že podnik nevyhoví ukazatelům ochrany prostředí a energetické spotřeby a nebo postihne ji environmentální odpovědnost, nesmí se dále zabývat zpracovatelským obchodem.
Dovoz a vývoz čínského zpracovatelského průmyslu dosáhl v r. 2006 hodnoty více než 830 miliard amerických dolarů a zaujal 48,6 procent zahraničního obchodu.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) schválila plán, který počítá s tím, že vozy mistrovství světa cestovních vozů (WTCC) budou od roku 2009 poháněny směsí benzínu a bioethanolu. FIA prohlásila, že vozy tohoto šampionátu budou přívětivější vůči životnímu prostředí.
Od roku 2009 budou muset všechny vozy, které se tohoto šampionátu zúčastní, spalovat bioethanol. V jakém poměru to bude prozatím není známo, ale nečeká se, že půjde o E85. Reálně budou vozy spalovat závodní vysokooktanový benzín, který bude z několika procent doplněn i biolihem.
FIA ovšem o „zelených závodech” hovoří delší dobu. Dá se předpokládat, že povinnost spalovat procenta biolihu bude zavedena i v dalších dvou mistrovstvích světa včetně formule 1 a WRC.

Pro představitele veřejné správy i laickou veřejnost bude na veletrhu URBIS INVEST po celou dobu jeho konání uprostřed pavilonu V denně od 9 do 18 hodin v rámci expozice Ministerstva pro místní rozvoj ČR (MMR) jako každoročně otevřeno poradenské centrum.
Taťána Kaniová z tiskového oddělení MMR uvedla, že kromě odborníků z resortu místního rozvoje, konkrétně ze sekcí bydlení, regionálního rozvoje, evropských fondů i stavebního řádu a územního plánování, tam budou připraveni odpovídat na dotazy také experti Ministerstva životního prostředí ČR, Státního fondu rozvoje bydlení a Centra pro regionální rozvoj ČR. MMR předpokládá, že letos se v souvislosti se zahajovaným novým programovacím obdobím Evropské unie pro období let 2007 až 2013 dotazy představitelů územní veřejné správy zaměří zejména na možnosti čerpání finančních prostředků z evropských zdrojů.

Historický první japonský topol klonu J-104 a J-105 v Libereckém kraji, který je vhodný k výrobě biomasy i k topení, skáceli na pozemku ve Višňové. Při první sklizni po třech až pěti letech růstu dosahuje průměr až 18 cm a výšky 10 až 15 metrů. Využití dřevní hmoty z těchto dřevin se liší podle způsobu zpracování. Vzrostlé stromy lze kácet a rovnou krátit na potřebná polena nebo použít různých druhů drtičů na výrobu dřevní štěpky dále spalitelné ve výtopnách i rodinných domech.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů