Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Bohuslavice nad Vláří (Zlínsko) -- Bohuslavice nad Vláří postaví malou vodní elektrárnu na řece Vláře. Zařízení vznikne na jezu, který již obec odkoupila. Stavební práce začnou v květnu, elektrárna pak začne sloužit do konce roku. ČTK to dnes řekl starosta Jiří Slovák.
Obec bude vyrobenou elektřinu prodávat, roční výnosy odhaduje na 300 000 korun. Po splacení půjčky se tržby z výroby energie stanou příjmem obecního rozpočtu. Celkové náklady na vybudování vodní elektrárny, včetně odkoupení jezu, činí asi sedm milionů korun.
Myšlenka postavit na jezu z roku 1953 malou vodní elektrárnu se objevila již dříve. Jez ale tehdy sloužil pro odběr užitkové vody pro nedaleký průmyslový areál. Obec na stavbu získala část peněz z evropských fondů.

Prostrednictvim internetu koordinujte zoolog Milos Andera mapovani savcu. Krome savcu se muzete pripojit do mapovani obojzivelniku ci brouku. Vloni se podarilo ziskat kolem 500 overenych hlaseni.
Mapuji se i bezne druhy vzhledem k tomu, ze v posledni dobe se z prirody vytraceji drive bezne druhy jako kralik divoky, zubr, plch velky a kdo vi, zda-li nebude za par desitek let vzacny treba zajic nebo krtek.
Vice info pro zajemce je zde:
http://www.biolib.cz/cz/speciesmapping/id1

Speciální atlas mapující klidná a zároveň atraktivní místečka pro sex ve volné přírodě chystá k vydání dánský svaz ochránců přírody. Mluvčí sdružení Lene Midtgaardová v bezplatném deníku Nyhedsavisen uvedla, že příručka by měla lidi pobídnout k "co nejpestřejšímu užívání přírody".

Na valné hromadě elektrárenské společnosti ČEZ, která se uskuteční 23. dubna, se vymění tři členové dozorčí rady. Nově v ní bude působit první náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS), bezpartijní Petr Jan Kalaš a bývalý lidovecký poslanec Josef Janeček. Informoval o tom server Euro Online s odkazem na několik na sobě nezávislých zdrojů. Fuksa má v radě nahradit Karla Zemana, který byl jako náměstek ministra financí Vlastimila Tlustého do dozorčí rady zvolen loni v listopadu. Kalaš, který zastával post ministra životního prostředí v první vládě Mirka Topolánka, má vystřídat sociálního demokrata Aleše Cincibuse, který je ve funkci od června 2005. Janeček má zaujmout místo Petra Kousala. Ten byl generálním ředitelem Českých drah a v dozorčí radě ČEZ zasedá rovněž od června 2005.

Hornorakouský zemský rada pro životní prostředí Rudi Anschober a protiatomový pověřenec hornorakouské vlády Radko Pavlovec včera vyzvali k opakování kolaudačního řízení pro provoz jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Při něm musí být údajně nově konfigurována aktivní zóna reaktoru a znovu posouzen přeshraniční vliv stavby na životní prostředí. Podle Anschobera má až 80 procent palivových tyčí od Westinghouse v Temelíně problémy s kroucením, což je prý naprosto nebývalé a znamená to, že by elektrárna neměla mít povolení k provozu.

Vlistopadu 2006 a v lednu 2007 společnost King Sturge pověřila nezávislou agenturu Simpson Carpenter působící v oblasti průzkumů veřejného mínění, aby uskutečnila telefonický průzkum mezi 30 největšími investory do nemovitostí a 30 bankéři specializujícími se na nemovitosti z celé Evropy. Bankéři prokazují nízké povědomí o nové ekologické legislativě. Podle nařízení EU budou v příštích několika málo letech v Evropě zcela běžné energetické certifikáty k nemovitostem, ale dvě třetiny bankéřů o nich dosud nevěděly.

Pod heslem "Raději cinkání zvonku než burácení motoru!" se v pražských ulicích koná ve čtvrtek 19. dubna již tradiční jarní cyklojízda. Start akce, která chce podpořit kolo jako ekologický dopravní prostředek městské dopravy, je naplánován na 18 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3. Organizátoři chtějí ukázat, že jízdní kolo je zdravé, rychlé, tiché a čisté.
Cyklojízdy rovněž mají upozornit na špatnou dopravní situaci v Praze: zahlcení města auty a absenci cyklistické infrastruktury. Další informace o této a dalších cyklojízdách najdete na:
www.cyklojizdy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů