Pátek, 29. března 2024

Topolánkovi se líbí švédské umění skloubit ekologii s prosperitou

Topolánkovi se líbí švédské umění skloubit ekologii s prosperitou
Stockholm/Visby (Švédsko) - Umění přirozeně a přitom účelně propojit ochranu životního prostředí s prosperitou během návštěvy Švédska ocenil český premiér Mirek Topolánek. "Umíte podobně jako v celé Skandinávii nenásilně skloubit životní prostředí s prostředím pro lidi," řekl Topolánek švédským hostitelům na ostrově Gotland uprostřed Baltského moře.

Na ostrově například využívají silný a stabilní vítr pro výrobu energie, teplo zase získávají i díky zpracování biomasy. Česká delegace se podívala do zařízení, kde se teplo a energie vyrábí z pilin, hoblin, kůry, větví, lesního odpadu a z dalších biologických materiálů. Majitel teplárny tvrdí, že tato výroba je o dost levnější než zpracování ropy. Připustil, že i spalování biomasy se neobejde bez emisí, jsou prý ale velmi nízké.

Ministr průmyslu Martin Říman, který Topolánka ve Švédsku doprovázel, se využití alternativních zdrojů nebrání - varuje ale před "hurá akcemi".

"Když se to nepřehání, tak proč ne. Vyčistí se aspoň lesy a zpracují se odpady," řekl ministr ČTK. V Česku podle něj už podobné technologie také fungují, ovšem představa, že by mohly konkurovat energii z jádra, uhlí nebo vody, je podle něj utopií. Švédské zkušenosti s energetikou jsou podle Římana v České republice těžko srovnatelné.

Topolánkův poradce a bývalý ministr životního prostředí Petr Kalaš uvedl, že v Česku se převážně zpracovávají odpady z lesa, uvažuje se také o spalování rychle rostoucích rostlin, například šťovíku.

Ještě dopoledne na švédské pevnině navštívil Topolánek oblast Kista u Stockholmu, kde stovky firem působících převážně v oblasti informačních technologií sídlí v sousedství technické univerzity, nákupních center, restaurací, multikin, hotelů. Unikátní komplex označovaný za skandinávskou obdobu Silicon Valley leží zhruba 15 minut cesty autem i veřejnou dopravou od centra švédské metropole.

Topolánkovi se takové propojení podnikatelské a akademické sféry se zábavou a s nákupní zónou líbilo; vidí v tom inspiraci například pro Brno či Liberec.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů