Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na Ministerstvu životního prostředí žijí kandidáti na ropáka

Na Ministerstvu životního prostředí žijí kandidáti na ropáka

Vyhlášení titulu Ropák 2006 proběhne v pátek 27. dubna v Brně

Mezi dvanáct finalistů ankety Ropák 2006 se dostali i čtyři podřízení ministra životního prostředí Martina Bursíka. Jde o jeho náměstkyni Rut Bízkovou, náměstka Karla Bláhu, ředitelku odboru posuzování vlivů na životní prostředí Jaroslavu Honovou a ředitele odboru odpadů Leoše Křenka. Všechny zdědil po tehdejším ministrovi Petru Kalašovi a všichni nepříliš důsledně hájí zájmy resortu.

Výsledky anket Ropák 2006 a Zelená perla 2006 budou zveřejněny 27. dubna v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně. Slavnostní vyhlášení pro veřejnost proběhne od 18 hodin v brněnském HaDivadle za účasti Vladimíra Merty a Jany Lewitové.

„Je to sice kuriózní, že zrovna na MŽP se to hemží kandidáty na ropáka, ale je to zřejmě důsledek přísnějších měřítek veřejnosti na práci úředníků ve státní ochraně přírody,“ myslí si Miroslav Patrik z Dětí Země Brno.

Bízková byla nominována za hlavní podíl při schválení Národního alokačního plánu na léta 2008-12, který by umožnil zvýšení emisí oxidu uhličitého vůči současnému stavu, náměstek Bláha pak za hlavní podíl při formování postoje ČR k návrhu nové evropské politiky REACH, který nebral v úvahu důslednou ochranu lidského zdraví a životního prostředí.

Honová si nominaci vysloužila za vydání souhlasných stanovisek pro silnici R55 přes ptačí oblast Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví a pro územní plán Břeclavska se silnicí R52 na Vídeň přes Mikulov, aniž byly posouzeny jiné silniční koridory, ředitel odboru Křenek pak za podíl při schválení novely zákona o obalech č. 66/2006 Sb., který zrušil symboly použitého materiálu, za nesplnění řady cílů Plánu odpadového hospodářství ČR atd.

Horkým kandidátem na ropáka je také ministr průmyslu a obchodu Martin Říman z obdobných důvodů, jaké má náměstkyně Bízkové. Kromě toto se nebrání snahám prolomit územní limity pro další těžbu hnědého uhlí a také souhlasí s výstavbou dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín.

Titul Ropák 2006 může po čtrnácti letech „půstu“ získat i Václav Klaus, který byl nominován za bagatelizaci názorů o rizicích zvyšování teploty zeměkoule rostoucím množstvím skleníkových plynů, za které s vysokou pravděpodobností může i lidská činnost. Ropáka dostal za rok 1993, zelené perly za rok 1995 a 2005

Do ankety Ropák 2006 bylo nominováno 26 platných kandidátů (seznamy na www.detizeme.cz) a na Zelenou perlu 2006 pak 70 platných výroků (seznamy na www.detizeme.cz/zelenaperla).

Na raut je připraveno veganské a vegetariánské občerstvení od firmy Restaurace – Rebio, víno od firmy Víno Marcinčák Mikulov budou nalévat zástupci Moravské banky vín Brno.

Poděkování za podporu akce patří:

Nadaci Veronica Brno (nadace.veronica.cz), Moravské bance vín Brno (www.bankavin.cz),

firmě Víno Marcinčák Mikulov (www.vinmark.cz) a Restauraci – Rebio Brno (za vegeobčerstvení).

Mediálním partnerem je METROPOLIS Brno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů