Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čína a USA včera prodloužily dohodu o spolupráci v oblasti prevence proti znečištění pesticidy. Obě strany zahájí spolupráci v oblasti zvýšení kvality pesticidů a zpřísnění jejich kontrolních norem pro tržní vstupy, cituje dnes tisková agentura Nová Čína náměstka šéfa amerického úřadu pro ochranu životního prostředí Granta Nakajamu.
Nakajama při nedávné návštěvě Číny si vyměnil názory s čínskými protějšky o spolupráci v implementaci zákonů ve vztahu k ochraně životního prostředí. Probrali také vypracovaní zákonů o ochraně životního prostředí. Nakajama, který vysoce ocenil ekologická opatření čínské vlády se domnívá, že čínská vláda je úspěšná ve vypracování ekologických zákonů a předpisů.
Spojené státy a Čína upevňují spolupráci v oblasti zvýšení kvality pesticidů a kontroly znečištění životního prostředí.

Praha - Pražští radní přispějí čtyřem městským částem na zlepšení životního prostředí. Praha 13, 14, Slivenec a Čakovice si rozdělí 9,5 milionu korun. Informoval o tom magistrát.
Nejvyšší částku získá Praha 13. Magistrát věnuje čtyři miliony na sociální zázemí v Centrálním parku. Stavět se bude tento rok.
Praha 14 dostane 1,5 milionu na rekonstrukci bývalého zámeckého parku v Hostavicích. Tři hektary parku jsou zanedbané. Je potřeba prořezat stromy nebo opravit kamennou zeď.
Půl milionu přispějí radní Slivenci, který je věnuje na úpravu zeleně. Čakovice pomocí dotace obnoví cesty pro pěší a cyklisty mezi Třeboradicemi a Hovorčovicemi. Městská část dostane od magistrátu 3,5 milionu korun.

Druhý ročník Soutěže o ekologicky nejpříznivější provoz úřadu nebo instituce v Jihomoravském kraji pořádá ředitel Krajského úřadu Jiří Crha.. Úřady a instituce musí vyplnit dotazníky, které rozhodnou, nakolik se chovají ekologicky. Soutěž porota vyhodnotí v září. Nejaktivnější úřad dostane certifikát ředitele Krajského úřadu. Loni zvítězily městské úřady v Hodoníně a Boskovicích, za instituce vyhrála Kancelář veřejného ochránce práv.

Trojice obcí, Heroltice, Vohančice a Březina, by se měly do tří let napojit na čistírnu odpadních vod aglomerace Tišnov. Stavba jedenáct kilometrů dlouhé kanalizační sítě a čtyř desítek čerpacích stanic začne nejdříve na jaře příštího roku. Přes pět set obyvatel tří obcí by mohlo kanalizaci využívat od konce roku 2010.

Čína, která je noční můrou ochránců životního prostředí, plánuje do dvou let zahájit výstavbu prvního stoprocentně ekologického města. To by mělo vyrůst na ostrově Čchung-ming nedaleko Šanghaje.

Menší toky na jihu Čech budou menší povodňovou hrozbu. Výšku jejich hladiny bude totiž podobně jako v případě řek hlídat automatika. Potoky přitom bývají v případě povodní záludné a dokáží při rozvodnění napáchat rozsáhlé škody, jak se o tom už několikrát přesvědčili lidé žijící například kolem Polečnice na Českokrumlovsku.
Krajští zastupitelé rozhodli o rozdělení 3 milionů 780 tisíc korun určených na vybudování pěti nových automatických hlásek stavu hladiny a vybavení čtyř starších také automatickým měřením. Nová stanice automatické hlásné povodňové služby tak vyroste na Polečnici v Novosedlech, na Bezdrevském potoce v Netolicích, Milevském potoce v Milevsku, na Smutné v Božeticích a na Skalici v Zadním Poříčí.
Na čtyřech dalších říčkách a potocích přibude v už fungujících stanicích automatika. Z manuální obsluhy na automatickou tak přejdou stanice na Chvalšinském potoce ve Chvalšinách, Křemežském potoce v Brlohu, na Stropnici v Borovanech a Černovickém potoce v Tučapech.
Jak uvedl krajský radní Jiří Netík, práce na nových povodňových hláskách by měly začít ještě letos.

Evropská komise žádá o komentáře a informace k plánované novelizaci směrnice 2002/95/ES o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních. Cílem této konzultace je získat informace, analýzy nebo hodnotící studie, které se zabývají dopadem jednotlivých ustanovení směrnice a jejich vlivem na jednotlivé produkty (včetně vyčíslení jejich kvantity a postavení na trhu). Po skončení prvotního sběru informací proběhne druhé kolo veřejné konzultace týkající se konkrétních návrhů Evropské komise, návrh novelizace směrnice 2002/95/ES by měl být předložen počátkem roku 2008. Konzultace je otevřená do 22. května 2007.

Společné vědecké centrum Evropské komise vypracovalo studii, která mapuje využívání biotechnologií v EU a jejich přínosu k hospodářskému růstu, ochraně životního prostředí a veřejnému zdraví. Biotechnologie jsou prudce rostoucím oborem, například prodej biofarmaucetik stoupl v posledních deseti letech z 1,75 mld. EUR na 11,34 mld. EUR.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů