Úterý, 16. dubna 2024

Jaro a léto na kolečkách

In-line brusle: kam vyrazit na výlet a jak vybrat výstroj
Jaro a léto na kolečkách
Vypadá to jako epidemie. Češi se hromadně obuli do kolečkových bruslí a objevili kouzlo tohoto elegantního pohybu. Ať už patříte mezi zkušené bruslaře, nebo o tomto sportu teprve přemýšlíte, IN magazín vám přináší užitečné tipy.

Jarní slunce a teplé počasí přeje všem venkovním aktivitám a sportu. Hitem posledních let, který slaví úspěch především v Česku, jsou kolečkové brusle. In-line jsou synonymem pro pohyb na čerstvém vzduchu, který je nenáročný na klouby a naopak zvyšuje fyzickou kondici a napomáhá spalování tuků, tudíž je vhodný prakticky pro všechny věkové skupiny. Navíc jsou brusle prostorově skromnější než například jízdní kolo a kromě první vyšší investice jde o relativně finančně nenáročnou záležitost. Mimo to není bruslení nijak náročné na pohybové nadání a jeho základy se může naučit skutečně každý. Jestli si chcete na jaře protáhnout tělo, dostat se do formy nebo jen vyzkoušet novou aktivitu na čerstvém jarním vzduchu, představují pro vás in-line brusle ideální příležitost. Načerpejte tedy inspiraci na zajímavé bruslařské "dráhy" v České republice.


Letná: Pražská klasika

Pravděpodobně nejznámějším působištěm pražských bruslařů je Letná. Ačkoli jde o jednu z nejpopulárnějších drah u nás, rozhodně nejde zároveň o dráhu nejjednodušší. Jednak je zde pro začátečnické bruslení komplikovaný povrch a těm, kteří brusle nedokážou ještě dobře ovládat, zde bude dělat potíže značný provoz. Letná je totiž oblíbeným místem nejen bruslařů, ale i chodců, cyklistů, maminek s kočárky, volně pobíhajících psů a podobně.

Odměnou "odvážnějším" a zkušenějším bruslařům je fascinující výhled na Prahu z ptačí perspektivy nebo možnost dojet na bruslích až ke královskému letohrádku Belveder. Najdete zde také příjemný servis, který zajišťují půjčovny bruslí i několik možností občerstvení.


Ladronka: Nově objevená romantika

Kdysi nejznámější squat v zemi a ruina se před několika lety proměnila v rekreačně sportovní areál. Loňského roku se dokonce "nová" Ladronka stala stavbou roku. Velkou oblibu si získala také u bruslařů, kterým nabízí téměř tři a půl kilometru dlouhý okruh ve tvaru osmičky. Kromě vynikajícího a nenáročného povrchu, na němž si základní bruslařské dovednosti může osvojit i začátečník, se tady sportujícím nabízí i nádherný výhled na Prahu - a obecně, bruslení v lesoparku je velmi příjemnou záležitostí. Dráha je navíc v noci osvětlena, takže si zde můžete užít i večerního bruslení. Samozřejmým servisem je půjčovna bruslí, kterou najdete v budově statku Ladronka (za hodinové půjčovné setu bruslí a chráničů zaplatíte 120 Kč), a možnost občerstvení.


Braník: Pobřežní cesta

Trojlístek nej- bruslařských drah nacházejících se na území hlavního města doplňuje stezka, která vede podle Vltavy. To, jak bude tato vaše pobřežní výprava dlouhá, záleží v podstatě jen na vás, protože ji lze začít prakticky na jakémkoli místě pražského nábřeží. Někteří bruslaři začínají už u Tančícího domu, jiní vyjíždějí na chodníku pod Vyšehradem nebo až ve Dvorcích. Vltavská magistrála, jak se pobřežní cestě někdy přezdívá, je vlastně cyklostezkou vhodnou pro rekreačnější styl jízdy. Stezka pokračuje přes Modřany směrem do Komořan, a ačkoli její horní části jsou díky dlažebním kostkám a dalším terénním záludnostem vhodné spíše pro pokročilejší bruslaře, spodní části mají příjemný kvalitní povrch, který zvládnou i začátečníci.

Pobřežní trasa vás povede malebným okolím Vltavy. Ačkoli zde není příliš mnoho možností občerstvení, které by byly přístupné bruslařům, na druhou stranu tady najdete množství míst a zákoutí, která jsou jako stvořená pro pořádání pikniku a která z oken tramvaje či automobilu rozhodně neuvidíte.


Nymburk - Poděbrady:

Na bruslích kolem Labe

Jestliže máte chuť na delší trasu a hodláte na bruslích absolvovat přibližně půldenní výlet, vaší volbou může být malebná trasa, která vede rovinatou krajinou kolem Labe. Cyklo-stezka spojující Poděbrady a Nymburk měří přibližně patnáct kilometrů a vyplatí se jet spíše po pravém břehu Labe, kde je pro bruslaře lepší povrch. Polabská stezka má minimální převýšení, takže jízda na ní je velmi příjemná, její nevýhodou je však relativně malá šířka.

Tato trasa je ideální pro víkendový výlet, který můžete spojit s prohlídkou lázeňských Poděbrad oslazenou tradičními lázeňskými oplatkami, či absolutně vynikající točenou zmrzlinou, kterou koupíte na náměstí. V Nymburku se zase můžete vydat po stopách legendárního Bohumila Hrabala, ať už prohlídkou slavného pivovaru z Postřižin, nebo návštěvou Kerska, kde se pro změnu odehrávaly Slavnosti sněženek.


Plzeň: Bruslení v závodním stylu

Pokud kolečkové brusle vnímáte především jako způsob, jak zvýšit svou tělesnou kondici, bude vám nejspíš vyhovovat cyklodrom v Plzni, který patří SKP Rapid. Asfaltový silniční ovál měří přes jeden kilometr a jeho nespornou výhodou je široká dráha a skutečnost, že je sem povolen vstup pouze sportujícím, takže tady nebudete narážet do volně pobíhajících psů a loudajících se chodců. Představuje tak ideální volbu pro ty, kterým jde především o rychlejší jízdu a nepotřebují se při ní kochat okolím. Nevýhodou plzeňského oválu je hrubší povrch a zpoplatněný vstup (za jeden vstup zaplatíte 30 Kč). Některé dny je také areál kvůli cyklistickým závodům pro veřejnost uzavřen.


Nová Pec - Stožec: Šumava na kolečkách

Ačkoli máte možná Šumavu spojenou především s pěší turistikou, můžete tady najít i krásné trasy pro nadšence kolečkových bruslí. Jednou z nich je patnáctikilometrová cyklostezka, která vede z Nové Pece do Stožce. Trasa kopírující Studenou Vltavu prochází fascinující krajinou a přírodou národního parku a poskytuje tak bruslařům neopakovatelný zážitek. Výhodou je zákaz vjezdu automobilů a relativně jemný, dobře upravený povrch trati. Méně vytrvalí sportovci zcela ocení i možnost ukončit výlet předčasně na některé z vlakových zastávek,které se nachá-

zejí podél stezky. K železnici se však zároveň váže i nevýhoda, kterou šumavská stezka má. Je jí značný počet přejezdů (devět v každém směru), který musí bruslař na stezce překonat.


Česká Lípa - Vlčí Důl: Libereckem na bruslích

Hledáte možnost bruslařského vyžití v Libereckém kraji? Vyzkoušejte cyklostezku, která vede z České Lípy do Vlčího Dolu. Rovinatá cyklostezka měří necelých pět kilometrů a kromě příjemného prostředí se tady můžete těšit na jemný a kvalitně upravený povrch. Výhodou je i zpestření, které představují mostky přes meandry Ploučnice a hospoda, která se nachází v polovině cesty a poskytuje tudíž ideálně načasované občerstvení. Díky kvalitnímu povrchu a minimálnímu provozu je tato trasa vhodná pro vyznavače fitness stylu, pozor si dávejte jen na jehličí, které místy pokrývá kraje stezky.


Kladno: Vyhrazeno pro bruslaře

Před rokem byla v Kladně zprovozněna in-line dráha vyhrazená pouze pro bruslaře. Najdete ji v areálu městského stadionu Sletiště a její délka činí necelých šest set metrů. Téměř třímetrová šířka dráhy a hladký kvalitní asfalt dělá z kladenské dráhy vynikající volbu pro všechny, kdo si chtějí užít požitek z jízdy. Vzhledem k tomu, že se bruslaři nemusí bát kolize s cyklisty a chodci, jde také o ideální příležitost i ovládnutí základních bruslařských dovedností. Dalším pozitivem kladenské dráhy je bezplatný vstup pro všechny bruslaře. Okruh je otevřen celoročně od šesti hodin ráno do deseti hodin do večera.


Velehrad - Staré Město: Trasa s historií

Před dvěma lety se mezi Velehradem a Starým Městem slavnostně otevřela cyklostezka nesoucí poetické jméno Velkomoravská poutní cesta. Tato čtyři kilometry dlouhá trasa si získala velkou oblibu mezi bruslaři kvůli nepatrnému provozu a kvalitnímu terénu. Vzhledem ke členitému reliéfu, v němž najdete i několik výraznějších stoupání, je však Velkomoravská poutní cesta vhodnější spíše

pro zkušenější bruslaře.

Velkým plus Velehradské trasy je fantastické prostředí, kterým stezka probíhá. Kolem vznikají křížová zastavení a komplex Velehradského kláštera, který při svém výletu můžete navštívit, je pravděpodobně nejvýznamnějším poutním místem v České republice. Po bruslení můžete navštívit některý z četných místních vinných sklípků a užít si nefalšované moravské atmosféry.


Podunajská stezka: Krajem vinic

Ačkoli Podunajská stezka není českou trasou, jde zcela jistě o dosažitelnou bruslařskou lahůdku, kterou by měl absolvovat každý, kdo tomuto sportu propadl. Jde vlastně o jednu z nejslavnějších evropských cyklo-stezek, jejíž kouzlo v posledních letech objevili i bruslaři. Vzhledem k tomu, že Podunajská stezka měří přibližně pět set kilometrů, rozhodně nejde o výlet na víkend. Stále populárnější je střídání jízdního kola a in-line bruslí v jejím průběhu. Asfalt cyklostezky je mimořádně kvalitní, bez děr a hrbolů.

Stezka vede z Pasova přes Linec, Melk, Krems až do Vídně. Jen stěží najdete půvabnější trasu, která by vás provedla v těsném sousedství starobylých klášterů a prosluněných vinic. Kromě malebného údolí Dunaje, půvabných říčních zákrutů a množství hradů i zámků vás určitě potěší jen minimální převýšení, které je další výhodou této stezky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů