Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Návrh na dřívější přimíchávání biopaliv do motorové nafty je po včerejšku v Poslanecké sněmovně před konečným hlasováním. Původní vládní návrh počítal s přimícháváním až od 1. ledna 2008. Výbor pro životní prostředí navrhl účinnost zákona k 1. září letošního roku, zemědělský výbor dnem vyhlášení. K tomuto návrhu se přiklání i ministr životního prostředí Martin Bursík. Účinnost by podle něj měla nastat k prvnímu dni v měsíci.

Vlastníci malých čerpacích stanic budou mít ještě do konce října čas na to, aby dostáli stavebním či ekologickým požadavkům zákona o pohonných hmotách a získali povolení k dalšímu provozu. Nový odklad přináší novela, kterou včera podepsal prezident Václav Klaus.

Současné teplé a suché počasí netěší vodáky, průtoky na českých a moravských řekách se dostávají k minimu. Horské úseky řek nejsou sjízdné a střední a dolní toky většiny řek sice zatím pro kanoe a kajaky splavné jsou, ale vody ubývá. Do budoucna může situaci zachránit jen déšť, a to nikoli přívalový, informoval Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Staré ekologické zátěže pomáhá rafinérii Paramo řešit Pardubický kraj. Stovky milionů korun jsou třeba na sanaci jedů v okolí a areálu pardubického závodu, v obci Hlavečník, Blato, Zdechovice a Časy. Aby mohly být ekologické zátěže odstraněny do dvou až pěti let, pomáhá Pardubický kraj podniku s jednáním se státními úředníky, aby mu přiznali finanční podporu.
Pardubický kraj chce také s pomocí Evropské unie vytěžit skládku u Lukavice na Chrudimsku. V 60. letech se tam svých odpadů rovněž zbavovala rafinerie Paramo. Podle předběžného odhadu chce na sanaci lukavické skládky vynaložit sto milionů korun.

Společnost Holcim, přední výrobce a dodavatel stavebních materiálů, a Světová unie ochrany přírody (World Conservation Union - IUCN) podepsaly dohodu o spolupráci při ochraně ekosystémů a otázkách biodiverzity, které souvisejí s oblastí výroby stavebních materiálů.
IUCN a Holcim se už také dohodly na prvních projektech - ty se zaměřují na přezkoumání kvality ochrany biodiverzity v provozovnách firmy Holcim na Srí Lance a na podporu při plánovaní a implementaci projektů rekultivace těžebních prostorů.
Kromě toho se bude zkoumat možnost použití biomasy vyrobené podle principů trvale udržitelného rozvoje jako alternativního paliva při výrobě cementu, čímž by se vytvořil dodatečný zdroj příjmů pro komunity v blízkosti provozoven společnosti Holcim.
Do ochrany přírody investovala v době letošní zimní odstávky i společnost Holcim Česko v Prachovnicích, a to 45 milionů korun do výměny zbylých elektrofiltrů, kvalitnějšího odolejování odpadních vod a instalace nejmodernějšího zařízení pro dávkování kapalných alternativních paliv. Celkem od svého vstupu do ČR v roce 1992 vložila firma do modernizace cementárny více než 2,3 mld. Kč, z toho téměř 350 milionů korun do ochrany životního prostředí.

Komise politických stran, jež má posuzovat budoucnost české energetiky, musí navrhnout konkrétní plán razantní modernizace a rozvoje efektivních technologií. Hnutí DUHA tak komentuje páteční první zasedání týmu, který vede profesor Václav Pačes, předseda Akademie věd.
Petr Holub, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA, řekl:
„Komise by měla přijít s novou vizí moderní, vysoce efektivní ekonomiky. Musí navrhnout konkrétní plán, jak razantně snížit energetickou náročnost hospodářství a rozhýbat obnovitelné zdroje i další nové technologie. Nesmí jen znovu recyklovat, doplňovat a upravovat koncepci vysoké výroby a spotřeby ze šedesátých let, ale podívat se na energetiku úplně jinak. Hlavní otázkou pro komisi není, zda raději uhlí, atom nebo zelenou elektřinu, nýbrž jak využít obrovský potenciál zvyšování energetické efektivnosti – a co pro to udělat.“
Kontakt:
Petr Holub, Hnutí DUHA, telefon 604 177 711, 545 214 431, email petr.holub@hnutiduha.cz

Zlínská CE Wood, největší česká dřevařská firma, si chce dlouhodobě pronajmout státní lesy. Šéf společnosti Ivan Doubrava za pronájem lesů na Moravě nabízí 1,5 miliardy korun ročně. Napsala to Mladá fronta Dnes. Podle Doubravy by číslo mělo otevřít oči vládě a šéfům státního podniku Lesy České republiky (LČR) a poukázat na neefiktivitu hospodaření LČR.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů