Čtvrtek, 28. března 2024

Databáze ekologického stavitelství vznikne v Česku

Databáze ekologického stavitelství vznikne v Česku
V Česku vznikne kancelář pro radu permakultury. Rozhodla o tom Evropská rada permakultury, což je sdružení, organizující sběr a šíření informací o ekologickém stavitelství, návrhu designu ekosystémů a o tom, jak dnešní člověk může žít, aniž by ničil životní prostředí kolem sebe.

„O možnost založit kancelář zde v Česku jsme usilovali už dlouho. Jsem ráda, že se to nakonec povedlo,“ říká její zakladatelka a členka Evropské rady permakultury Pavla Sedláčková.

Název sdružení vychází ze spojení permanent culture, tedy udržitelné kultury. Poskytuje informace o tom, jak se budují samostatně fungující ekosystémy, ať už jde o zahrady nebo větší plochy třeba městských parků.

„Klíčové je to, že takový ekosystém pracuje pouze s minimálními zásahy člověka,“ říká Sedláčková. V české kanceláři najdou zájemci všechny dostupné informace a kontakty z databáze ekologických organizací na majitele už dříve dokončených projektů ekosystémů. Kancelář budou financovat nejdříve peníze z fondů Evropské unie.

„Jsme evropskou organizací, proto žádáme o granty Evropu. Během tří let ale chceme být finančně soběstační. Budeme pořádat kurzy, ať už základní víkendové, nebo čtrnáctidenní designérské, na nichž se lidé naučí vytvořit komplexní návrh ekosystému svého pozemku,“ dodala Sedláčková.

Karel Zaoral
Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů