Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

K požáru u Blovic, ve směru na Seč, u Rohaté skály, vyjížděli včera po čtvrté hodině ranní profesionální hasiči z Nepomuku a dobrovolní hasiči z Blovic a Střížovic. Po dojezdu zjistili, že hoří skládka u Jána na ploše 150 x35 metrů, na které se nachází stará tráva, listí a keře. Čerpací stanoviště hasiči zřídili v Blovicích u školy. Požár byl lokalizován po necelé hodině a zlikvidován po necelých třech hodinách. Událost se obešla beze škody. Příčina požáru se šetří.

Vedení šumavského národního parku chce zasáhnout proti kůrovci chemickými přípravky. Lesníci proto už podali žádost o výjimku ze zákona o ochraně přírody. Lesníci chtějí zabránit po lednovém orkánu kůrovcové kalamitě a rozšíření lýkožrouta do okolních hospodářských lesů. S likvidací kůrovce pomocí speciálních přípravků nesouhlasí ekologičtí aktivisté.

Malá vodní elektrárna na řece Olšavě v uherskobrodské části Těšov začne v druhé polovině letošního roku znovu vyrábět elektřinu. Zařízení je mimo provoz od roku 2002. Jeho rekonstrukci zahájilo Povodí Moravy. Elektrárna u vahadlového jezu vznikla v roce 1995. Od počátku se ale potýkala s provozními problémy, které vyvrcholily úplným odstavením z provozu. Rekonstrukce, která si vyžádá zhruba osm milionů korun, spočívá v úpravách stavební části objektu a také v instalaci nového technologického zařízení. „Opravy skončí v červnu, v druhé polovině roku chceme zahájit dodávky energie do rozvodné sítě,“ uvedl Libor Dostál z Povodí Moravy. Generátor elektrárny má výkon 70 kW.

Čína má k dispozici asi 200 chráněných rezervací divokých vodních živočichů a rostlin, z nichž je 30 mořských oblastí a 170 sladkovodních areálů.
Vedoucí činitel rybářského odboru čínského ministerstva zemědělství uvedl, že výstavba přírodních rezervací je nejzákladnějším a nejúčinnějším krokem a prostředkem k ochraně divokých vodních druhů. Místní správa rybářského průmyslu se důsledně řídí principem spojení ekologické ochrany s hospodářským rozvoje a snaží se neustále zlepšovat management chráněných oblastí v duchu vědeckého uspořádání, racionálního využití a udržitelného rozvoje.

V rámci projektu Čistá Jizera dojde už v červnu k zahájení prací v lokalitě Hrabačov. Jedná se o dostavbu  kanalizace. Po jejím dokončení by už nadále něměla do řeky pronikat voda od lokálních znečišťovatelů. Tady by měla výměna potrubí trvat zhruba měsíc. Celý projekt by měl skončit v roce 2009.

Patnáct škol z Královéhradeckého a Pardubického kraje letos získá peníze z projektu Škola pro udržitelný život. Hradecké středisko ekologické výchovy Sever, které společně s Nadací Partnerství program pořádá, mezi vybrané školy rozdělí téměř 900.000 korun, informovala ČTK Karin Richterová ze střediska Sever.

Zástupci Evropské unie včera na konferenci Mezivládního panelu pro změny klimatu v thajském Bangkoku vyzvali rozvojové země, aby přijaly opatření potřebná k omezení emisí skleníkových plynů. Odborníci na změny klimatu se v Bangkoku shodli na tom, že mezinárodní společenství by mělo brzy přijmout společnou energetickou politiku, která by zabránila zvýšení teploty na Zemi o více než dva stupně.

Výstava v Náprstkově muzeu představuje výběr fotografií z oblasti Austrálie, Nové Guineje a Bali pořízených ve 2. polovině 60. a v 70. letech 20. století českým krajanem Harry Kilbergerem, který od roku 1950 žije v Austrálii. Fotografoval i filmoval život, tradice a materiální i duchovní kulturu původních obyvatel oblastí, v nichž působil nebo je během své práce navštívil. Na svých snímcích zachytil mimo jiné australské skalní malby a rytiny či melanéské slavnosti sing sing. Výstava potrvá do 9. května.
Betlémské náměstí 1, tel.: 224 497 111, www.nm.cz

3.5. se ve velkém sále pražské Městské knihovny uskuteční promítání filmů s tématikou životního prostředí. Více o celé akci i dalším doprovodném programu v tiskové zprávě Tiskovou zprávu a podrobný program (pdf, 214 kB)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů