Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rakouský kancléř Alfred Gusenbauer včera označil jednostranné ukončení dohod z Melku, týkajících se jihočeské Jaderné elektrárny Temelín, za nemožné. V závěrečné rozpravě parlamentu o návrhu rozpočtu, která se dnes týkala kapitol zemědělství a ekologie, kancléř prohlásil, že melkské dohody nelze ukončit, dokud Česko nepředloží Rakouskem požadované důkazy o bezpečnosti elektrárny.

Vedení Jirkova, kde žije řada pracovníků společnosti Mostecká uhelná (MUS), se vyjádřilo pro rozšíření těžby hnědého uhlí za územní ekologické limity schválené vládou v roce 1991. Jirkov je tak prvním městem, jež se přiklonilo k možnému rozšíření lomů. Proti prolomení limitů se naopak vyjádřily Litvínov a také obce Horní Jiřetín a Černice na Mostecku.
Představitelé Jirkova se sešli s odboráři MUS, kteří postupně oslovují vedení měst v okolí povrchového lomu ČSA. Lomu hrozí v případě neprolomení limitů uzavření. Ve dvacetitisícovém Jirkově pracuje v MUS asi 1000 lidí.
Překročení limitů by ale znamenalo likvidaci Horního Jiřetín a Černic. Jejich představitelé s odboráři jednat odmítají.

Koncern Volkswagen, který zatím v komunikaci ekologických hledisek svých automobilů nebyl oproti například japonské konkurenci nijak aktivní, se rozhodl pro komunikační ofenzivu. Ústředním bodem nové kampaně bude model Passat s přívlastkem Bluemotion, který je po modelu Polo Bluemotion druhým ekoautem s nízkými emisemi výfukových plynů. Pomocí kampaně by se mělo označení Bluemotion etablovat jako známka potvrzující šetrnost k životnímu prostředí a v rámci VW pak označovat nejúspornější model té které modelové řady. Modrá je jednak barvou značky VW a zároveň symbolizuje vodu a vzduch. Kampaň v Německu odstartuje zhruba v druhé polovině května.

Celoplošné vykácení lipové aleje v Komenského sadech a výsadbu nových stromů navrhla ve svém posudku Agentura ochrany krajiny a přírody v Ostravě. Ztotožnila se tak se záměrem městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, jehož vedení chce 162 vzrostlých stromů nahradit 56 mladými lípami. Ze sadovnického hlediska stromy s rozvětvenými kmeny a vytáhlými korunami nemají perspektivu, jsou nestabilní a rozlomením kmenů mohou ohrozit bezpečnost lidí, řekla ČTK dendroložka Eva Mračanská. S vykácením aleje ale nesouhlasí ostravská veřejnost, petici podepsalo přes 1000 lidí.

Riaditeľka Environmentálneho fondu (EF) Daniela Kobetičová dnes v mene ministra životného prostredia Jaroslava Izáka odovzdá záchranárom vozidlo so špeciálnou výbavou na zdolávanie ekologických havárií. Komplexná centrálna záchranná služba získala z EF dotáciu 2,8 milióna korún na nákup špeciálu na likvidáciu napríklad ropných a chemických havárií. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu životného prostredia Peter Višváder.
Ako sa v správe MŽP ďalej uvádza, vďaka dodávkovému vozidlu v celkovej hodnote 3,2 milióna Sk sa skvalitní rýchlosť a efektívnosť pri zásahoch v prípade ekologických havárií na celom území SR, ale aj v zahraničí.

V připravovaném rozhovoru pro týdeník Profit s ministrem životního prostředí a místopředsedou vlády Martinem Bursíkem se uvádí, že záloha za vratné plastové lahve by se měla rovnat třem až pěti korunám. Bursík chce prosadit systém vracení PET lahví, podle jeho názoru by to nemělo mít žádný vliv na cenu výrobku. Vypočtení výše zálohy vycházelo z částek, za které se plast vrací v sousedních zemích, tj. 15 až 25 eurocentů.
Ministr dále uvedl: "Když si dnes kupujete nápoj, platíte v jeho ceně i celý obal. Pokud se ale láhev třeba desetkrát otočí, budete při nákupu platit vlastně jenom desetinu její ceny."

Podle zprávy z celo-čínské vědeckotechnické konference o společenském rozvoji, Čína pracuje na technice rychlého řešení vážných ekologických incidentů, zejména znečištění pitné vody, ovzduší a další.
Čína pracuje na výzkumu techniky pro rychlé blokování a rychlou likvidaci jedovatých organických znečišťovacích látek, těžkýchb kovů, nakažlivých mikroorganismů, jedovatých plynů a dalších.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů