Čtvrtek, 28. března 2024

Jak přilákat více návštěvníků?

Jak přilákat více návštěvníků?
Je tu jaro v plné kráse. Před měsícem se otevřely naše hrady a zámky, podobně činí autokempy a brzy přijdou na řadu i koupaliště a všechny vodní radovánky.


Ústecký kraj se postupně mění v žádaný region, jenž je obdivován našimi i zahraničními turisty a návštěvníky. Přijíždí jich do našeho kraje čím dále tím více, i když se samozřejmě zatím nemůžeme srovnávat s Prahou, Jihočeským nebo Jihomoravským krajem. Ale co není, brzy snad bude. Co pro to musíme udělat? Otázku na toto téma jsme položili třem povolaným a znalým. Zde jsou jejich odpovědi.

Radek Vonka (ODS), náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje

Podnikatelé a většinou ani města nebo obce dosud neumějí plně využít turistického potenciálu přírodních a kulturních hodnot našeho kraje. Nejtypičtějším příkladem je Národní park Česko-saské Švýcarsko, skutečný klenot v krajině nejen našeho kraje nebo České republiky, ale celé střední Evropy, aspirující na zápis v seznamu chráněných přírodních památek mezinárodní organizace UNESCO. Samozřejmě, že o Česko-saském Švýcarsku turisté vědí, ale vědí o něm také zahraniční návštěvníci České republiky? Má tento národní park publicitu odpovídající jeho významu? Troufám si tvrdit, že určitě ne, to by jinak zahraniční návštěvníci nenavštěvovali pouze Prahu, jak je tomu nyní, a na sever od ní by jezdili maximálně do Krkonoš. To by si nepochybně přijeli prohlédnout i tyto prehistorické skalní útvary. A to není jediný příklad. Je to několik týdnů, kdy jsem přijal pozvání do Řehlovic a Stadic, odkud, jak jistě všichni vědí, podle pověsti vyrazil zakladatel budoucího královského roku Přemyslovců směrem k Vyšehradu, aby naplnil osud svůj i celé země. Myslíte si ale, že je příjezd ke Stadicím dobře označen? Není. Tím se dostáváme k dalšímu bolestivému místu turistické nabídky v našem kraji - kvalitě a především množství nabízených služeb v cestovním ruchu. Například náhlý vysoký zájem turistů ze zahraničí o několikadenní pobyty by v podstatě kdekoliv v našem kraji nepříjemně zaskočil hoteliéry a ubytovatele. Může se však stát, že již za několik let, pochopitelně pokud bude schválen Regionální operační program pro náš a Karlovarský kraj v čerpání dotací z EU v letech 2007-2013, dojde i v této oblasti k radikálním změnám k lepšímu. Pro oblast udržitelného rozvoje cestovního ruchu je v tomto plánu alokováno 142,9 milionu eur, což jsou skutečně významné finanční prostředky. Dosáhnou na ně ale především obce anebo sdružení, jež budou umět postupovat ve společném zájmu a nabídnou projekt ne pro jednu vesnici, ale pro celou oblast. Dovolím si jeden příměr: Ústecký kraj je jako krásná, ale zatím ještě neprobuzená zahrada příležitostí. Tušíme, že severní oblast Děčínska, České středohoří, zahrada Čech - tedy Polabská nížina nebo zimní turistika v Krušných horách, to by mohla být lákadla, na něž by slyšely ne desetitisíce, ale statisíce turistů ze všech zemí světa. Zatím o nás ale vědí především znalci a turistické kluby, pravý turistický boom je teprve před námi.

Jana Ryšánková (ČSSD), členka Zastupitelstva Ústeckého kraje

Podle průzkumů počet návštěvníků Ústeckého kraje rok od roku roste, a co víc, roste i obliba delších pobytů. Turista již neodjíždí po dni stráveném v kraji přenocovat do Prahy, ale vyhledává ubytování v místě, navíc již nejen na jednu noc. Zahraniční, ale i tuzemský návštěvník většinou přijíždí s konkrétní představou o trávení svého volného času, ať je to sport či poznávání široké škály místních kulturněhistorických a technických památek či přírodních zajímavostí. Díky velmi zdařilým a nápaditým propagačním materiálům Ústeckého kraje, prezentujícím vedle zajímavých míst i jednotlivá města a obce, má návštěvník možnost vybrat si z tematicky orientovaných tipů na výlety pro pěší, cykloturisty, běžkaře nebo vyznavače hipoturistiky. Žádané jsou také lokality vhodné pro pěstování vodních sportů. Slabé stránky rozvoje turistiky bych shrnula do několika problémových okruhů: nedostatek kvalitních stravovacích a ubytovacích zařízení střední a vyšší úrovně, zanedbaná dopravní infrastruktura a špatná dopravní dostupnost některých turistických cílů, chátrající historické památky, nedostatečná nabídka zařízení pro aktivní sportovní a společenské vyžití a nedostatek doplňkových služeb. Například v zimě hory kromě lyžování mnoho doplňkových atrakcí nenabízejí. Pokud právě nepřeje počasí, je třeba poohlédnout se po jiné alternativě trávení volného času. Obce a podnikatelé, kteří jsou vždycky o krok před ostatními, se snaží nabídnout programové balíčky např. pro rodiny s dětmi nebo pro skupiny, přeshraniční turistiku, zážitkové, naučné trasy apod. Ostatně projekty schopné zajistit svůj budoucí udržitelný rozvoj měly vždy větší šanci získat finanční podporu, ať již v rámci grantových schémat nebo jiných dotačních programů. Přála bych si, abychom investovali mnohem více peněz do rozvoje infrastruktury pro cestovní ruch, do obnovy kulturních památek, podporovali významněji podnikatele a sdružení "nadšenců", kteří se snaží nabídnout návštěvníkovi Ústeckého kraje vždy "něco navíc", kvůli čemuž se k nám bude rád vracet.

Petr Brázda (KSČM), člen zastupitelstva Ústeckého kraje

Vždy, když se vracím po dálnici z Prahy a vidím siluetu Českého středohoří, říkám, to je krása a tady jsem doma. Jenže v Lovosicích dálnice končí. První problém. Kraj potřebuje urychleně dokončit dopravní infrastrukturu, dálnici D8 a rychlostní komunikaci Louny- -Chomutov-Hora Svatého Šebestiána, páteřní silnici kraje v úseku Teplice-Děčín-Česká Kamenice- -Rumburk (Varnsdorf).

Náš kraj má krásných míst na rozdávání. Nádherná města a městečka, například Litoměřice, Úštěk, Kadaň, Žatec, Česká Kamenice, národní kulturní památky Říp, zámky Ploskovice, Libochovice, Benešov nad Ploučnicí, přírodní rezervace Hřensko (národní park), Tiské stěny, Kamencové jezero, České středohoří s Milešovkou, Krušné hory s lyžařskými středisky, několik tisíc památkově chráněných objektů, muzea, galerie, skanzen, tři zoologické zahrady. Co chybí? Výraznější propagace, spolupráce s cestovními kancelářemi, intenzivnější nabídka pobytových tras a turistických okruhů. Podpora takových aktivit, jako je česko-německý projekt Montanregion Krušnohoří-Erzgebirge, který by měl hornické Krušné hory dovést až k zápisu do památek UNESCO. Ke zviditelnění kraje patří i tradiční akce a oslavy, poutě, dny měst, slavnosti chmele, vinobraní. K nejznámějším patří zahájení lázeňské sezony v Teplicích, Žatecká dočesná, Litoměřické, Roudnické nebo Žernosecké vinobraní, Císařský den v Kadani, Ústecká pouť a mnoho dalších. Tyto aktivity vždy přilákají tisíce návštěvníků z kraje, ale i z jiných míst a ze zahraničí. Zde by byla potřebná výraznější iniciativa kraje, vyhlášením dotačního programu kraje zaměřeného na podporu právě těchto aktivit.

Ústecký kraj je chápán jako kraj s poškozeným životním prostředím. Revitalizace, rekultivace území, ochrana životního prostředí k zlepšenému obrazu kraje určitě napomůže. Něco však můžeme udělat hned. Pořádek a čistota může být, i v průmyslovém kraji, jednou z deviz, pro kterou by se sem návštěvníci rádi vraceli.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů