Pátek, 19. dubna 2024

EU asi potrestá Česko kvůli ekologické směrnici

EU asi potrestá Česko kvůli ekologické směrnici

České republice a dalším 23 zemím Evropské unie hrozí právní kroky Evropské komise (EK), protože nepřevedly do svých zákonů ekologickou legislativu. Podle ní původci znečištění platí za škody způsobené na životním prostředí. Klíčová směrnice vstoupila v platnost 30. dubna, ale zatím ji do svého práva transponovaly jen Itálie, Lotyšsko a Litva.

Zdroje Evropské komise potvrdily, že EK zvažuje odeslání dopisu s formálním upozorněním - první krok při porušení evropského práva.

Směrnice byla schválena v dubnu 2004 jako reakce na velké ekologické katastrofy, mezi něž patřilo například znečištění francouzského pobřeží po havárii tankeru Erika v roce 1999. Původci znečištění mají podle ní platit za nápravu škod. Týká se škod na vodních zdrojích, zvířatech i rostlinách, stejně jako velkého znečištění půdy, které způsobí újmy na lidském zdraví.

"Směrnice umožní vládám vymáhat v případě vážných škod náhradu od viníků," uvedl komisař pro životní prostředí Stavros Dimas a vyjádřil "hluboké znepokojení" nad tím, že platí zatím jen ve třech státech unie.
Zdroje v EK sdělily, že komise zvažuje právní proceduru, ale zatím nebylo rozhodnuto.

Mluvčí českého ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar řekl, že směrnice měla jít do vlády na přelomu dubna a května, ale objevily se připomínky dalších ministerstev. Po jejich vyřešení by ji měl kabinet znovu dostat zhruba za dva týdny, pak poputuje do sněmovny, dodal.

Hlavní spory se týkaly toho, zda by měly být podniky proti způsobení škod na životním prostředí pojištěny dobrovolně nebo povinně. Podle Kašpara je důvodem zpoždění fakt, že jde o velmi složitý předpis. I proto jej zřejmě zatím do svého práva nepřevedl tak velký počet zemí, dodal.

Podle směrnice budou za všech okolností platit za škody způsobené svými provozy provozovatelé ekologicky riskantních podniků, například těch vypouštějících do vzduchu a do vody těžké kovy, továrny produkující nebezpečné chemikálie, skládky či spalovny. Ostatní firmy budou odpovídat v případě, když znečištění způsobí nedbalostí nebo chybou.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů