Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ČESKÉ BUDĚJOVICE Do 4. ročníku soutěže PRESTA - prestižní stavba jižních Čech se přihlásilo 64 staveb dokončených v letech 2004 až 2006. V kategorii Občanské a průmyslové stavby - novostavby zvítězila administrativní budova společnosti Isotherm v Kaplici. Titul v kategorii Občanské a průmyslové stavby - rekonstrukce získal netradiční hotel a restaurace Besídka ve Slavonicích. V kategorii Vodohospodářské a ekologické stavby byla oceněna sanace vodního díla Soběnov po protržení hráze. Ocenění v kategorii Dopravní a inženýrské stavby obdržela lávka pro cyklisty přes řeku Vltavu v ulici E. Pitera v Českých Budějovicích. Jako nejpodařenější v kategorii Ostatní stavby a veřejné prostranství byla vybrána Lannova třída v Českých Budějovicích po první fázi stavebních úprav. V kategorii Rodinné domy a bytové stavby bylo uděleno pouze čestné uznání, a to Domu sv. Františka pro seniory ve Veselí nad Lužnicí. Letos byla udělena také cena jihočeského hejtmana Jana Zahradníka s názvem INSPIRA, kterou získala stavba Dětského centra v Táboře.
Cílem soutěže je propagovat kvalitní, hospodárně navržené stavby a dobré architektonické, technické i technologické řešení konkrétního díla.

Města, obce a mikroregiony mohou ještě do konce května přihlásit do soutěže Cesty městy (Zklidňování dopravy ve městech a obcích) dopravní řešení, která se uskutečnila v posledních pěti letech, tzn. byla kolaudována v roce 2003 a později. Důležitou podmínkou je přitom prokazatelné zvýšení bezpečnosti všech účastníků provozu, zejména pak chodců a cyklistů, a příznivý vliv na životní prostředí v okolí. Přihlášku lze poslat elektronicky, a to vyplněním formuláře umístěného na internetových stránkách Nadace Partnerství (www.nadacepartnerstvi.cz/cestymesty). Nejlepší řešení budou odměněna finanční prémií (mezi vítěze může být v letošním ročníku rozděleno až 300 tisíc korun) a zvláštní cenou měsíčníku Moderní obec. Výsledky soutěže budou slavnostně vyhlášeny v září 2007 během Evropského týdne mobility.
Kontakt: Nadace Partnerství, Krátká 26, 100 00 Praha 10, tel./fax: 274 816 727, e-mail: petr.smid@ecn.cz.

K požáru skládky do Zdechovic vyjíždělo v pondělí v 18.28 hodin celkem 6 hasičských jednotek. Jednalo se o rozlohu přibližně 50 x 100 m. Hasiči museli použít dýchací přístroje a na likvidaci požáru se podíleli společně se zaměstnanci skládky. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 19.54 hodin a zcela zlikvidován byl ve 20.45 hodin.

Více než polovina Čechů si myslí, že stav životního prostředí je velmi vážný, zjistil Median. Dvě třetiny Čechů podle průzkumu této agentury věří, že zhoršování životního prostředí způsobuje "překotný rozvoj techniky a civilizace".

Gorila Kamba z pražské zoo se bude moci pokusit otěhotnět. Odborníci rozhodli, že pětatřicetiletá samice, jež počátkem dubna porodila mrtvé mládě, nedostane antikoncepci.

Do ekologické ankety Strom roku 2007 je zatím přihlášeno 40 stromů; kandidující dřeviny pocházejí hlavně z Vysočiny, Moravskoslezského a Středočeského kraje.

Karlovy Vary - Příznivci ekologie mají nyní šanci prohlédnout si zajímavou výstavu. Tu připravil Český svaz ochránců přírody. „Výstava se koná do 12. května v budově vysoké školy na nábřeží Jana Palacha. Lidé si mohou prohlédnout zajímavé fotografie, letáky a další materiály s tematikou životního prostředí. Vstupné je přitom dobrovolné,“ vysvětlil Dalibor Turek, spolutvůrce výstavy. „Pořádáme ji na počest dvacátého pátého výročí založení místní organizace ochránců přírody,“ dodal Turek. Ochránci připravují i další zajímavé akce. „V Horní Blatné se bude 19. května konat soutěž pro děti,“ informoval ochránce přírody.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů